Urząd Miejski w Krośnie

Urząd powiatowy

Dawny Gmach Rady Powiatowej (ul. Staszica 2)
Wybudowany latach 1903-1904 wg projektu Oskara Łozińskiego. Jest to okazały budynek piętrowy, trójskrzydłowy. Elewację ozdobiono dekoracją sztukatorską, a w części frontowej podwyższono ryzalitem. Nad oknami w drugiej kondygnacji znajdują się trzy płaskorzeźbione herby, od prawej: herb Krosna, orzeł w koronie oraz herb czteropolowy z emblematami: trzy korony, szachownica, orzeł i orzeł. Do 1975 r. mieściła się tu siedziba Rady Powiatowej, a od 1993 r. ...
Wybudowany latach 1903-1904 wg projektu Oskara Łozińskiego. Jest to okazały budynek piętrowy, trójskrzydłowy. Elewację ozdobiono dekoracją sztukatorską, a w części frontowej podwyższono ryzalitem. Nad oknami w drugiej kondygnacji znajdują się trzy płaskorzeźbione herby, od prawej: herb Krosna, orzeł w koronie oraz herb czteropolowy z emblematami: trzy korony, szachownica, orzeł i orzeł. Do 1975 r. mieściła się tu siedziba Rady Powiatowej, a od 1993 r. siedziba Urzędu Miasta Krosna.
Źródło - Urząd Miasta Krosno

Urząd Miasta w Krośnie.