Dom Kata - Teatr Propozycji Dialog

Dom kata - gotycka kamienica z drugiej połowy XV wieku w Koszalinie, od 1964 roku siedziba Teatru Propozycji „Dialog”
Najstarsza gotycka kamieniczka w Koszalinie została wzniesiona w drugiej połowie XV wieku jako wiadomy symbol niezależności miasta w zakresie jurysdykcji. Domek zbudowano na planie trapezu, co było podyktowane przebiegiem murów miejskich. Do budowy wykorzystano część istniejącej tu wcześniej baszty strażniczej. Wejście do domu było od strony zewnętrznej murów miejskich, podyktowane ...
Najstarsza gotycka kamieniczka w Koszalinie została wzniesiona w drugiej połowie XV wieku jako wiadomy symbol niezależności miasta w zakresie jurysdykcji. Domek zbudowano na planie trapezu, co było podyktowane przebiegiem murów miejskich. Do budowy wykorzystano część istniejącej tu wcześniej baszty strażniczej. Wejście do domu było od strony zewnętrznej murów miejskich, podyktowane było to faktem, że wprawdzie mieszczanie uznawali stanowisko kata za potrzebne dla egzekwowania sprawiedliwości, ale jednocześnie uważali je za odrażające, a samego kata za niegodnego pełnienia jakichkolwiek funkcji obywatelskich. ]W ciągu wieków wielokrotnie dom kata przebudowywano, a po zniszczeniach w ostatniej wojnie, odrestaurowano go w 1956 roku przywracając mu prawdopodobny pierwotny wygląd.
Obecnie w centrum symetrycznej fasady mieści się ostrołukowe wejście główne, po bokach zaś znajdują się wysokie blendy i półkoliste okna. Na piętrze znajdują się prostokątne okna, dwa środkowe w kształcie wąskich szczelin. Elewacja budynku jest częściowo otynkowana.
Stanowisko kata w średniowiecznym Koszalinie funkcjonowało prawdopodobnie od 1464 do 1839 roku. Do jego obowiązków należało np. stawianie osądzonych pod pręgierzem, wypędzanie z miasta, torturowanie, ścięcie i palenie na stosie. Egzekucje przeprowadzano na tzw. Górze Wisielców (przedłużenie ulicy Dąbrowskiego) i na rynku miejskim, potem szubienicę przeniesiono na ulicę Rolników lokując ją tuż przy murach miejskich. Wiąże się z tym legenda o Kacie i stojącym nieopodal drzewie czarownic - starym klonem - jaworem. Głosi ona, że kat wraz z córką Liną powiesili się na magicznym drzewie po tym, jak ojciec zrozpaczonej Liny odebrał życie wybrankowi jej serca. Tylko najodważniejsi mogą okrążyć klon w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara trzy razy i czekać na to, co się stanie.

Ostatni raz kat wypełnił swoją powinność wobec miasta w 1893 roku, ale w kamienicy mieszkał do lat 30. XX wieku. Budynek został wpisany do rejestru zabytków pod nr 104 (obecnie 784) dnia 24 sierpnia 1956 roku.

Dom Kata w Koszalinie.