Dom Pod Łososiem

Danziger Lachs

Dom pod Łososiem – barokowa kamienica w Gdańsku. Mieści się na Głównym Mieście, przy ul. Szerokiej.
Historia tej kamienicy sięga 1598 roku, kiedy to holenderski menonita, Ambroży Vermollen założył tutaj wytwórnię likierów i gospodę o nazwie Der Lachs, czyli właśnie Łosoś. Jak pisał gdański historyk, Jerzy Samp, "królewska ryba zawsze cieszyła się tutaj szacunkiem, a niektórzy uważali ją za symbol szczęścia i dobrobytu".
Obecna forma kamienicy pochodzi z 1760 roku. W obiekcie mieściła się fabryka ...
Obecna forma kamienicy pochodzi z 1760 roku. W obiekcie mieściła się fabryka likierów Der Lachs (pol. Łosoś), w której produkowano m.in. Goldwassera. Budynek został zniszczony podczas II wojny światowej. Po wojnie kamienicę odbudowano, a w 1972 wpisano do rejestru zabytków. Współcześnie mieści się w niej restauracja, w której wciąż podawany jest Goldwasser.
Goldwasser, czyli korzenna wódka, w której pływają płatki 22-karatowego złota - szybko stał się znany w całej Europie, a jego receptura jest tajemnicą strzeżoną do dzisiaj.

Wnętrze dawnej restauracji Danziger Lachs w Domu Pod Łososiem ...
    Wnętrze dawnej restauracji Pod Łosiem.