ul. 1 Maja, Kowary
chrzan233: Proszę o przypisanie (lub dodanie znaczników) do kamienicy nr 6 (pierwsza z lewej). Podobnie w przypadku tego zdjęcia: Ścianę boczną budynku można obejrzeć tylko na tych dwóch zdjęciach.
Kamienica nr 4, ul. 1 Maja, Kowary
chrzan233: Można dopisać nazwę dawną do 1 Maja 4. Kamienica została wyburzona na przełomie lat 60. i 70.: . Już na początku lat 80. odbudowano budynek, oczywiście poza lokalizacją znacznie różniący się od poprzedniego.
Zdjęcia niezidentyfikowane, Chełm
Wincenty Miros: Przed budynkami przy ul. Lubelskiej 31-33.
Krzyże pokutne - Mściszów, Mściszów
Tony: Piękny, szkoda że nie jest lepiej wyeksponowany. Prezentowałby się równie znakomicie co: ...
Wincenty Miros: Ulica Lubelska. Po lewej kamienice nr 25 i 27. W tle wieże kościóła Rozesłania św. Apostołów.
Schody, ul. Dworcowa, Szklarska Poręba
maras - Administrator: A co w zamian?

vooiteg
vooiteg
foxi
foxi
Zed – Administrator

Nagrobek Filipa Callimacha Buonaccorsi

Opis z 1845 r.

Opis jednej z XI kaplic w kościele XX. Dominikanów z roku 1845 (czyli przed pożarem z 1850 który zniszczył prawie całkowicie ów kosciół).......VI. Kaplica Najświętszej Maryi Różańcowej. W końcu XV wieku wystawił ją Jan Karnkowski kasztelan gnieźnieński (...) a który umarł w roku 1503 i tu w grobie spoczywa. Teraźniejsza kaplica mająca kształt krzyża, piękna okryta kopułą, powstała w roku 1688 ze składek pobożnych, a w roku 1820 została odnowiona. (...) Zdobią tę kaplicę także nagrobki Romana Sierakowskiego chorążego, Wacława Sierakowskiego arcybiskupa lwowskiego słynnego cnotami męża i piękny nadgrobek Stanisława Sołtyka, wyrobiony z marmuru białego w Florencyi przez rzeźbiarza F. Pozzi. Lecz spomiędzy znajdujących się tu nagrobków szczególniej zajmuje wszystkich nagrobek bronzowy Filipa Callimacha Buonaccorsi, zmarłego r. 1497, już to jako przepych wyrobu, już jako pamiątka po mężu, który przez Kazimierza Jagiellończyka użytym był dla swej wielkiej nauki do uczenia królewiczów, a dla sprawności do wielu politycznych interesów, a który za nic mając przesądy i nie lękając się nienawiści szlachty, pierwszy napominał ich i przepowiadał, "iż z ich wolnością zawsze król u szlachty w niewoli będzie, a oni u nieprzyjaciela" Współcześnie nie umieli ocenić tego uczonego i prawdę kochającego tego męża, a potomność nie szanując miejsca spoczynku jego popiołów złożonych tu w kościele przy wnijściu do chóru mniejszego niedaleko dziś stojącego ołtarza matki boskiej bolesnej, wyrzuciła z miejsca tego ten nagrobek na korytarze klasztorne, i dopiero przed kilku laty dla uchronienia go od ostatniej zaguby tu przeniesionym i tu wmurowanym został (...)

Źródło: "Pamiątka z Krakowa. Opis tego miasta i jego okolic przez Józefa Mączyńskiego z rycinami i planami" Część 1 i 2 1845 r. [ oprac. sawa]

/ / / / 12 / / / /