Brama Zasrana (dawna)

Porta Sordida, Furta Gnojna

Brama Zasrana łączyła ul. Podzamcze z ul. Szeroką. Nad nią biegła ul. Zamkowa. Została zniszczona przez hitlerowców podczas wyburzana całej dzielnicy żydowskiej. Zw. też Porta Sordida lub Furta Gnojna.

W 1942 roku, gdy na rozkaz niemieckich władz okupacyjnych zaczęło się regularne wyburzanie żydowskiej dzielnicy Lublina. Jej mieszkańcy byli wcześniej wypędzani z domów i prowadzeni na rampę kolejową za rzeźnią niedaleko dzisiejszej ul. Turystycznej. Tam ładowano ich do wagonów i wywożono do obozu ...

W 1942 roku, gdy na rozkaz niemieckich władz okupacyjnych zaczęło się regularne wyburzanie żydowskiej dzielnicy Lublina. Jej mieszkańcy byli wcześniej wypędzani z domów i prowadzeni na rampę kolejową za rzeźnią niedaleko dzisiejszej ul. Turystycznej. Tam ładowano ich do wagonów i wywożono do obozu w Bełżcu, gdzie zgładzono ok. 26 tys. lubelskich Żydów. Wraz z gettem zniknęła także Zasrana Brama. Swoją nieromantyczną nazwę zawdzięczała temu, że właśnie przez nią wywożono nieczystości z dzielnicy żydowskiej, w której toczyło się przecież normalne, codzienne życie.
Brama znajdowała się pod ul. Zamkową, wówczas obudowaną domami. – Jej charakterystycznym elementem był mostek, z którego można było z jednej strony obserwować ulicę Szeroką, a z drugiej najuboższe okolice Podzamcza, czyli Krawiecką, Podwale i Podzamcze.

Ulica Zamkowa i dawna Brama Zasrana w Lublinie. Fot. Jan Franciszek ...
    Nieistniejąca już brama Zasrana w Lublinie.