Telewizyjna stacja retransmisyjna Krynica Góra Parkowa

Telewizyjna stacja retransmisyjna (TSR) Krynica "Góra Parkowa".
Stacja przekaźnikowa na Górze Parkowej wybudowana została na przełomie lat 50. i 60. Początkowo stacja emitowała program 1 TVP na kanale 3, później na kanale 10. W dniu 28.07.1979 r. uruchomiona została emisja programu 2 TVP na kanale 25. Analogowa emisja telewizji z nadajnika na Górze Parkowej trwała do 23.04.2013 r. W drugiej połowie lat 90. z nadajnika na Górze Parkowej rozpoczęto nadawanie programu radiowego (Radio Dobra Nowina ...
Stacja przekaźnikowa na Górze Parkowej wybudowana została na przełomie lat 50. i 60. Początkowo stacja emitowała program 1 TVP na kanale 3, później na kanale 10. W dniu 28.07.1979 r. uruchomiona została emisja programu 2 TVP na kanale 25. Analogowa emisja telewizji z nadajnika na Górze Parkowej trwała do 23.04.2013 r. W drugiej połowie lat 90. z nadajnika na Górze Parkowej rozpoczęto nadawanie programu radiowego (Radio Dobra Nowina z Tarnowa, późniejsze Radio Plus Tarnów).
Obecnie (2020 r.) z nadajników TSR Krynica "Góra Parkowa" emitowany jest sygnał telewizji cyfrowej DVB-T (multipleks MUX-3 Kraków) oraz 4 programów radiowych FM (Radio ZET, PR Program 3, Radio RMF MAXXX, Radio RMF FM).
Operatorem TSR Krynica "Góra Parkowa" jest Emitel SA.
Wieża przekaźnikowa TSR Krynica "Góra Parkowa" ma wysokość 35 m, a posadowiona jest na wysokości 736 m n.p.m.
[wg ]

Maszt telewizyjnej stacji przekaźnikowej na Górze Parkowej w Krynicy-Zdroju ...