Stowarzyszenie Wratislaviae Amici, Wrocław
Zdzisław K.: Podobna data wykonania zdjęcia.
Miejski Ogród Zoologiczny, ul. Wróblewskiego Zygmunta, Wrocław
PP: To coś w rodzaju poideł dla ptaków, widoczne m.in. na , .
al. Wyzwolenia, Wałbrzych
janusz.ch: Zawsze do usług Emil. Brak również II LO. zaczęto je budować w 1905 r. stąd moje datowanie.
Panoramy Nowego Kościoła, Nowy Kościół
t.ziemlicki@wp.pl: Takie średnie. 8 sztuk
ul. Kościuszki Tadeusza, Dębno
Hellrid: To chyba obecna Kościuszki, por.
Dom Strzelecki (dawny), ul. Mickiewicza Adama, Dębno
Hellrid: Tu jeszcze jest jego fotka: - tez mysle ze to ten sam, na pocztowce powyzej widac ze drzwi byly zmieniane. Poza tym Mestischblatt, wskazuje że tam była strzelnica na tyłach.

t.ziemlicki@wp.pl
chrzan233
T.Rex
T.Rex
rajaser
t.ziemlicki@wp.pl
t.ziemlicki@wp.pl

Nieznana historia schroniska Hindenburgbaude w Zieleńcu

Miejsce przetrzymywania rodzin wojskowych zaangażowanych w zamach na Hitlera, przeprowadzony 20 lipca 1944 roku w Wilczym Szańcu

W listopadzie 1944 roku przez 4 tygodnie w schronisku są przetrzymywani członkowie rodzin wojskowych zaangażowanych w zamach na Hitlera, przeprowadzony 20 lipca 1944 roku w Wilczym Szańcu. Zastosowano wobec nich Sippenhaft – zbiorową odpowiedzialność członków rodziny za czyny krewnego.

Lista osób uwięzionych w Hindenburgbaude:

• rodzina Schenk von Staufenberg: Alexander - brat straconych Clausa i Bertholda, żona tego ostatniego Maria (Mika), a także bracia Markwart i Klemens – ten z żoną Elisabeth i trójką dorosłych dzieci: Marie Gabriele, Markwartem junior i Otto-Philipem oraz Anni Lerchenfeld (teściowa Clausa),
  • rodzina Goerdelerów: żona Carla Anneliese - z córkami Marianne i Benigną, jej synowa Irma i bratanica Jutta oraz jego starszy brat Gustav,
  • Fey von Hassell-Pirzio-Biroli,
  • rodzina Hofackerów: Ilse (Lotte) z synem Eberhardem i córką Ännerle,
  • Anneliese Gisevius,
  • Hildegard i Arthur Kuhn.

Sam pobyt w Hindenburgbaude był chwilą wytchnienia między przetrzymywaniem w celi więziennej a wywózką do obozu koncentracyjnego. „Po doświadczeniach wielotygodniowego uwięzienia w Hindenburgbaude nie czuje się atmosfery napięcia, choć oczywiście w domu kwaterują funkcjonariusze z Gestapo. Trzymają się jednak na uboczu, podczas jedzenia siedzą przy oddzielnym stole i pozwalają więźniom w spokoju spożywać posiłki, które niczym w restauracji podają im przy kilku stołach kelnerzy. Osadzonym w hoteliku wolno nawet wychodzić w małych grupkach na spacer (…).

Valerie Riedesel, autorka książki Dzieci duchy: ofiary represji Himmlera, tak opisuje Hindenburgbaude: „Schronisko Hindenburgbaude usytuowane na wysokości 975 metrów nad poziomem morza, na skraju lasu świerkowego, jest malowniczo wtopione w krajobraz Sudetów. (…) zostało wzniesione przez Kłodzkie Towarzystwo Górskie w 1928 roku według tradycyjnych wzorców architektonicznych – dom z bali na kamiennej podmurówce ze stromo opadającym dachem gontowym. Wielki budynek z potężnym dachem naczółkowym i efektownym szczytem nie miał poza tym nic wspólnego ze zwykłymi górskimi chatami. „Nowoczesne wyposażenie, przytulne pokoje dla gości, centralne ogrzewanie, światło elektryczne, bieżąca zimna i ciepła woda, łazienki – tak w latach trzydziestych XX wieku reklamował pensjonat dzierżawca (…).”'

Zdjęcie nr 4

Dodatkowo schronisko było reklamowane jako „oferujące najpiękniejszy widok w całym hrabstwie”. Sudecki styl rustykalny reprezentowały także wnętrza ze stropami belkowymi i drewnianymi podłogami, boazeriami, ozdobnymi talerzami na gzymsach, zawieszonymi na ścianach porożami i portretami, m. in. króla Fryderyka II. Do tego piece kaflowe, obrusy w kratkę na stołach oraz niskie i szerokie okna gomółkowe.

Nie wszyscy zostali zakwaterowani w głównym budynku. Hofackerowie zamieszkali w malutkim domku obok schroniska. Po pobycie w więziennej celi robi na nich wrażenie biała, czysta pościel i zasłony w kwiaty na oknach.

W drugiej połowie listopada 1944 roku w Głównym Urzędzie Bezpieczeństwa Rzeszy utworzono specjalny referat „Sippenhaft” do spraw zbiorowej odpowiedzialności członków rodziny. „(…) Himmler nakazuje urządzić dla nich obóz specjalny w obrębie obozu Stutthof za Gdańskiem. Kiedy barak jest gotowy do zamieszkania, w czwartek, 30 listopada, z samego rana, pada komenda: „Wstawać, przygotować się do wyjazdu!”.”

Opracowała Sława Janiszewska

Wszystkie cytaty i informacje za: Valerie Riedesel, Dzieci duchy: ofiary represji Himmlera. Wydawnictwo Święty Wojciech, Poznań 2018. S. 123-134.

/ / / / /
ragnar | 2020-06-12 09:19:00
Świetny artykuł Piotrze! Mega ciekowstka, tym bardziej, że byłem tam w tym roku.
moose | 2020-06-12 19:52:13
Brawo Petro.
heck | 2020-06-12 23:25:45
Super materiał Piotrze!
Petroniusz | 2020-06-14 09:29:06
Ja tylko sformatowałem układ i dodałem zdjęcia. Wszystkie słowa uznania należą się pani Sławie Janiszewskiej (kierownik Działu Informacji Naukowej i Czytelń - Pracownia regionalna Biblioteki pod Atlantami w Wałbrzychu), która jest autorem tego opracowania. Pani Sława bardzo dobrze zna ten portal i postanowiła podzielić się z nami ostatnio wyczytanymi informacjami. Bardzo dziękujemy!