Biblioteka Uniwersytetu Łódzkiego (BUŁ)

Biblioteka mieści się w Łodzi przy ul. Jana Matejki 32/38. Jest obecnie jedną z największych bibliotek w Polsce (ponad 3,2 mln woluminów) i jedną z najbardziej nowoczesnych w tej części Europy. BUŁ jest też największą biblioteką w województwie łódzkim.
Wybudowano latach 1955–1960 według projektu arch. Edmunda Orlika i arch. Eugeniusza Budlewskiego nową siedzibę przy ul. J. Matejki, która uznawana jako jedno z najbardziej dopracowanych dzieł architektonicznych okresu PRL w Łodzi służy do dzisiaj. ...
Wybudowano latach 1955–1960 według projektu arch. Edmunda Orlika i arch. Eugeniusza Budlewskiego nową siedzibę przy ul. J. Matejki, która uznawana jako jedno z najbardziej dopracowanych dzieł architektonicznych okresu PRL w Łodzi służy do dzisiaj. Przed II wojną światową w miejscu tym miał powstać do 1939 r. nowy gmach Urzędu Wojewódzkiego Łódzkiego, ale nie rozpoczęto nawet prac ziemnych.

Zdobienia gmachu wykonali łódzcy artyści plastycy: ceramiczną płaskorzeźbę w holu głównym na parterze – Antoni Starczewski; malowidło ścienne na I piętrze – Stanisław Fijałkowski; malowidło ścienne w Czytelni Czasopism – Lech Kunka; rzeźbę w holu na II piętrze – Mieczysław Szadkowski.

Goszczący w Łodzi w listopadzie 1959 wybitny śpiewak, łodzianin z pochodzenia, Alfred Orda, podarował miastu 10 tys. funtów z przeznaczeniem na rozwój Działu Muzykaliów Biblioteki. W intencji było to podziękowanie za 600-złotowe stypendium udzielone mu w 1936 przez Samorząd m. Łodzi na naukę w Konserwatorium w Warszawie.

23 czerwca 2003 rozpoczęła się budowa nowego gmachu według projektu Andrzeja Pietkiewicza, obok dotychczasowej siedziby. Nowa część biblioteki została otwarta dla studentów 2 października 2006.

Biblioteka Uniwersytetu Łódzkiego.