Reklamy

Wnętrza kamienicy

Kamienica Pod Gruszką

Kamienica "Pod Gruszką" powstała na początku XIV w. Zgodnie z tradycją w domu tym królowa Jadwiga spotykała się z księciem austriackim Wilhelmem.Na piętrze znajduje się tzw. sala Fontanowska. Jej nazwa pochodzi od nazwiska Baltazara Fontany, który ozdobił salę stiukami i holenderskimi kafelkami. W lunetach sklepiennych umieszczone zostały alegorie Architektury, Malarstwa, Muzyki i Rzeźby. W 2 po. XIX w. na piętrze kamienicy mieściła się kawiarnia Sauera, do której mogły przychodzić jedynie kobiety. ...
Kamienica "Pod Gruszką" powstała na początku XIV w. Zgodnie z tradycją w domu tym królowa Jadwiga spotykała się z księciem austriackim Wilhelmem.Na piętrze znajduje się tzw. sala Fontanowska. Jej nazwa pochodzi od nazwiska Baltazara Fontany, który ozdobił salę stiukami i holenderskimi kafelkami. W lunetach sklepiennych umieszczone zostały alegorie Architektury, Malarstwa, Muzyki i Rzeźby. W 2 po. XIX w. na piętrze kamienicy mieściła się kawiarnia Sauera, do której mogły przychodzić jedynie kobiety. Na parterze na początku XIX w. powstała apteka "Pod Złotym Jeleniem", założona przez Kazimierza Baniakowskiego. Obecna nazwa "Pod Złotym Tygrysem" powstała po sprzedaży apteki Józefowi Dąbkowskiemu w 1 poł. XIX w.

Brama kamienicy
    Kamienica "Pod Gruszką". Kraków, Rynek Główny, róg ul. Sławkowskiej ...