Hotel Pod Różą

Hotel "Pod Różą" - renesansowy portal prowadzący do hotelu, ujęty w dwie kolumny podtrzymujące belkowanie, pochodzi z XVI w.. Na fryzie portalu znajduje się łacińska sentencja, która w języku polskim oznacza: "Niech dom ten przetrwa w tak odległe lata, dopóki mrówka morza nie wypije, a żółw całego nie obierzy świata". Na początku XIX w. w kamienicy powstała oberża, w której mieszkali car Aleksander i jego brat Wielki Książę Konstanty. Na pamiątkę wizyty cara oberżę zaczęto nazywać "Hotel de Russie". ...
Hotel "Pod Różą" - renesansowy portal prowadzący do hotelu, ujęty w dwie kolumny podtrzymujące belkowanie, pochodzi z XVI w.. Na fryzie portalu znajduje się łacińska sentencja, która w języku polskim oznacza: "Niech dom ten przetrwa w tak odległe lata, dopóki mrówka morza nie wypije, a żółw całego nie obierzy świata". Na początku XIX w. w kamienicy powstała oberża, w której mieszkali car Aleksander i jego brat Wielki Książę Konstanty. Na pamiątkę wizyty cara oberżę zaczęto nazywać "Hotel de Russie". W hotelu tym w pierwszej połowie XIX w. nocował kompozytor Franciszek Liszt. Po upadku powstania styczniowego nazwa hotelu została zmieniona na "Pod Różą".

Reklama hotelu i restauracji
    Krakowska kamienica w której mieści się Hotel Pod Różą i nieistniejąca ...