Jezioro Grzymisławskie

Grimslebener See + Drzonek See

Jezioro Grzymisławskie – jezioro polodowcowe w woj. wielkopolskim, w pow. śremskim, w Gminie Śrem. Jezioro położone jest na nizinie Wielkopolskiej w wąskiej i głębokiej rynnie, brzegi niezalesione, linia brzegowa nierozwinięta. Dostępne dla: wędkarzy, żeglarzy, plażowiczów (plaża w Śremie), organizowane były na nim mistrzostwa motorowodne Europy lub Świata.
Powierzchnia zwierciadła wody według różnych źródeł wynosi od 175,0 ha do 183,9 ha Zwierciadło wody położone jest na wysokości 69,7 m n.p.m. ...
Powierzchnia zwierciadła wody według różnych źródeł wynosi od 175,0 ha do 183,9 ha Zwierciadło wody położone jest na wysokości 69,7 m n.p.m. Średnia głębokość jeziora wynosi 3,0 m, natomiast głębokość maksymalna 11,2 m. W 2004 czystość wody w jeziorze została oceniona jako pozaklasowa.

Jezioro Grzymisławskie.