Pomnik Dwa czołgi

Pomnik ku czci żołnierzy Armii Czerwonej

Pomnik poświęcony poległym żołnierzom Armii Czerwonej poległym w walce o Ziemię Drawską. Pomnik w Drawsku jest prosty. To dwa czołgi T-34 na cokole. Są tam od 1946 r. Pierwotnie posadowiono je na cokole w miejscu niemieckiego pomnika cesarza Wilhelma I. W 1970 r. miejsce przebudowano. Na płycie umieszczono napis w języku polskim i rosyjskim: „Żołnierzom Armii Czerwonej poległym w 1945 roku w walkach o wyzwolenie Ziemi Drawskiej – Mieszkańcy Drawska”. Na początku lat 90. pomnik został częściowo zdekomunizowany. ...
Pomnik poświęcony poległym żołnierzom Armii Czerwonej poległym w walce o Ziemię Drawską. Pomnik w Drawsku jest prosty. To dwa czołgi T-34 na cokole. Są tam od 1946 r. Pierwotnie posadowiono je na cokole w miejscu niemieckiego pomnika cesarza Wilhelma I. W 1970 r. miejsce przebudowano. Na płycie umieszczono napis w języku polskim i rosyjskim: „Żołnierzom Armii Czerwonej poległym w 1945 roku w walkach o wyzwolenie Ziemi Drawskiej – Mieszkańcy Drawska”. Na początku lat 90. pomnik został częściowo zdekomunizowany. Z czołgów znikły sowieckie gwiazdy, a pojazdy przemalowano. Miejsce stało się po prostu charakterystycznym punktem Drawska.

Drawsko Pomorskie. Pomnik poświęcony poległym żołnierzom Armii ...