Zespół fabryki Peterseima

Istnieje częściowo

Pierwsza fabryka to Cesarsko-Królewska Uprzywilejowana Fabryka Maszyn i Odlewnia Marcina Peterseima. Przed I wojną światową zakłady Peterseima zatrudniały 200 robotników i należały do znaczniejszych fabryk w mieście. Działały tu m.in. zakłady budowy maszyn Zieleniewskiego, zakłady gumowe Semperit, fabryka czekolady Suchard. W 1918 roku zakłady zostały przejęte przez Fabrykę Maszyn Rolniczych "Odlew", zaś w 1928 roku w budynkach fabrycznych rozpoczęła produkcję fabryka pasty do obuwia Erdal, która ...
Pierwsza fabryka to Cesarsko-Królewska Uprzywilejowana Fabryka Maszyn i Odlewnia Marcina Peterseima. Przed I wojną światową zakłady Peterseima zatrudniały 200 robotników i należały do znaczniejszych fabryk w mieście. Działały tu m.in. zakłady budowy maszyn Zieleniewskiego, zakłady gumowe Semperit, fabryka czekolady Suchard. W 1918 roku zakłady zostały przejęte przez Fabrykę Maszyn Rolniczych "Odlew", zaś w 1928 roku w budynkach fabrycznych rozpoczęła produkcję fabryka pasty do obuwia Erdal, która działała do 2006 roku. Kompleks zabudowań fabrycznych sprzedany został irlandzkiemu inwestorowi, który planował ich przebudowę. Nie udało się wówczas zrealizować pomysłu zlokalizowania w nich muzeum sztuki współczesnej, oraz inwestycja mieszkaniowa, a budynki od tego momentu podnajmowane są różnym podmiotom gospodarczym. W 2015 roku nowy właściciel terenu poinformował o planach adaptacji budynków pofabrycznych na hotel, luksusowe sklepy lub salon samochodowy. Zespół budynków fabrycznych od 1993 roku wpisany jest do rejestru zabytków.

Kraków, rozruchy z 1936 w zakładzie „Semperit”.. .
    Fragment kompleks hal, autor zdjęcia - Janusz57, CCO, zdjęcie ...