Dwór Jarnołtowo (ruina)

Gutshaus Gross Arndsdorf

Istnieje częściowo

Dwór zbudowany w 1770 roku dla Georga Friedricha von Hülsen. Budynek częściowo zniszczony w 1945 roku. Budynek wzniesiony na rzucie prostokąta, pokryty dachem mansardowym, z obustronnym, dwukondygnacjowym ryzalitem na osi, zamkniętymi trójkątnym szczytem., zachowany obecnie w jednej części. Po II wojnie światowej w budynku pałacu składowane były liczne księgozbiory królewieckie. Po czasach swej świetności dwór trafił w ręce prywatne. Był w rękach przybyszów z Rzeszowa, pełnił rolę szkoły wiejskiej, ...
Dwór zbudowany w 1770 roku dla Georga Friedricha von Hülsen. Budynek częściowo zniszczony w 1945 roku. Budynek wzniesiony na rzucie prostokąta, pokryty dachem mansardowym, z obustronnym, dwukondygnacjowym ryzalitem na osi, zamkniętymi trójkątnym szczytem., zachowany obecnie w jednej części. Po II wojnie światowej w budynku pałacu składowane były liczne księgozbiory królewieckie. Po czasach swej świetności dwór trafił w ręce prywatne. Był w rękach przybyszów z Rzeszowa, pełnił rolę szkoły wiejskiej, w końcu spadł do roli bardzo wytwornie urządzonej... stodoły (marmurowe kominki, ażurowe schody...). Czas nie oszczędzał pałacu. W końcu został częściowo rozebrany dla pozyskania cegieł oraz drewna z pięknego parku, a nawet rozebrano mieszczącą się w parku kaplicę grobową.
Opis ze setony Pojezierze Iławskie

Dwór w Jarnołtowie (A. Duncker)