Dwór Gisiel (dawny)

Gutshaus, Schloss Geißeln / Geisseln

Nie istnieje

W 1783 roku właściciel majątku, Hans Christoph von Natzmer zbudował w Gisielu dwór w stylu późnobarokowym. Wyglądał tak wspaniale że stanowił wzór dla budowy licznych okolicznych pałaców i dworów np. w Wysokiej, Topolnie Wlk. Marwicy, Powodowie. W 1795 r. majątek przeszedł w ręce rodziny Reibnitz. Należały do nich nieprzerwanie do roku 1945 r., ostatni właściciel Ernst von Reibnitz zmarł w 1945 r. Do czasów obecnych niewiele się zachowało się z dawnego dworu choć układ ruin jest jeszcze czytelny. ...
W 1783 roku właściciel majątku, Hans Christoph von Natzmer zbudował w Gisielu dwór w stylu późnobarokowym. Wyglądał tak wspaniale że stanowił wzór dla budowy licznych okolicznych pałaców i dworów np. w Wysokiej, Topolnie Wlk. Marwicy, Powodowie. W 1795 r. majątek przeszedł w ręce rodziny Reibnitz. Należały do nich nieprzerwanie do roku 1945 r., ostatni właściciel Ernst von Reibnitz zmarł w 1945 r. Do czasów obecnych niewiele się zachowało się z dawnego dworu choć układ ruin jest jeszcze czytelny. Park początkowo w układzie regularnym został przekształcony w krajobrazowy, zachował się w dość dobrym stanie, częściowo (od wschodu) pielęgnowany, z rozległym stawem i klarowną kompozycją zieleni wysokiej. Istnieją jeszcze nieliczne zabudowania gospodarskie, w tym ceglany, duży budynek z datą 1904 rok. Opis ze strony Pojezierze Iławskie

Dwór Gisiel (A. Duncker)