Zbiory

Muzeum Diecezjalne w Tarnowie to najstarsze muzeum diecezjalne w Polsce. Założone w roku 1888 przez ówczesnego rektora Seminarium Duchownego Ks. Józefa Bąbę, mieściło się w budynku tegoż Seminarium, w okresie międzywojennym w Ratuszu miejskim, zaś obecnie mieści się w zabytkowych kamieniczkach z wieku XVI, w sąsiedztwie Katedry. Kompleks budynków Muzeum tworzą: dawna Akademiola - tak nazywano pierwszą tarnowską szkołę, ponieważ była filią Uniwersytetu Krakowskiego; Dom Mikołajowski - który wybudował ...
Muzeum Diecezjalne w Tarnowie to najstarsze muzeum diecezjalne w Polsce. Założone w roku 1888 przez ówczesnego rektora Seminarium Duchownego Ks. Józefa Bąbę, mieściło się w budynku tegoż Seminarium, w okresie międzywojennym w Ratuszu miejskim, zaś obecnie mieści się w zabytkowych kamieniczkach z wieku XVI, w sąsiedztwie Katedry. Kompleks budynków Muzeum tworzą: dawna Akademiola - tak nazywano pierwszą tarnowską szkołę, ponieważ była filią Uniwersytetu Krakowskiego; Dom Mikołajowski - który wybudował w r. 1524 mieszczanin tarnowski Jan Mikołajowski a zamieszkiwał go rektor wspomnianej Akademioli;
Dom Mansjonariuszy oraz Scholasteria. Najważniejszy dział zbiorów stanowią zabytki sztuki cechowej - gotyckiej rzeźby i malarstwa z terenu Małopolski, reprezentujące tzw. szkołę krakowsko-sądecką. Są to zabytki bardzo ważne dla poznania poziomu i dziejów polskiej kultury średniowiecznej. Drugi dział zbiorów obejmuje tkaniny kościelne (ornaty, kapy, itp.) od czasów średniowiecza aż po wiek XIX. Tarnowskie Muzeum posiada także dział sztuki ludowej

Skrzydła tryptyku z Kasiny Wielkiej (ca 1450 - 1460) Tarnów, Muzeum ...
    Św. Wojciech i św. Stanisław ze skrzydeł dawnego ołtarza z prezbiterium ...