Figura św. Jana Nepomucena II (Sieroszów)

Przy mostku, przed gospodarstwem nr 20 znajduje się kamienna rzeźba św. Jana Nepomucena umiejscowiona na murowanym, ceglanym postumencie. Rzeźba wg inskrypcji umieszczonej na cokoliku wystawiona w 1724 roku: "AIS / 1724 / DEN 22 JUNI". Święty w postawie stojącej w kontrapoście, lewa noga silnie ugięta w kolanie. Jan odziany w szaty kanonika, trzyma przy prawym boku krucyfiks, który adoruje wzrokiem. Na głowie niski biret, brak otoku z gwiazd, lewa dłoń odłamana. Widoczne resztki polichromii. Stan ...
Przy mostku, przed gospodarstwem nr 20 znajduje się kamienna rzeźba św. Jana Nepomucena umiejscowiona na murowanym, ceglanym postumencie. Rzeźba wg inskrypcji umieszczonej na cokoliku wystawiona w 1724 roku: "AIS / 1724 / DEN 22 JUNI". Święty w postawie stojącej w kontrapoście, lewa noga silnie ugięta w kolanie. Jan odziany w szaty kanonika, trzyma przy prawym boku krucyfiks, który adoruje wzrokiem. Na głowie niski biret, brak otoku z gwiazd, lewa dłoń odłamana. Widoczne resztki polichromii. Stan ogólny klasyfikuje pomnik do renowacji.

Figura św. Jana Nepomucena (druga)