Pałac Morzyca (dawny)

Schloss Blumberg

Nie istnieje

Od XIV w. Morzyca była posiadłością Wedlów krępcewskich. W XVII w. cała wieś przeszła na własność v. Papsteinów z Dankowa. W okresie przed II wojną światową majątek należał do Kurta Braune.
W 1850 roku Emil Kühn, wówczas tajny radca, zakupił dobra ziemskie ze starym, swą tradycją sięgającym średniowiecza, należącym przez kilka wieków do rodu Wedel, dworem. Dwór zbudowany w 1587 roku nie przetrwał do naszych czasów. Na jego terenie występuje cenny starodrzew, rzadko spotykane okazy dębu szypułkowego ...
W 1850 roku Emil Kühn, wówczas tajny radca, zakupił dobra ziemskie ze starym, swą tradycją sięgającym średniowiecza, należącym przez kilka wieków do rodu Wedel, dworem. Dwór zbudowany w 1587 roku nie przetrwał do naszych czasów. Na jego terenie występuje cenny starodrzew, rzadko spotykane okazy dębu szypułkowego odmiany stożkowatej, platanu klonolistnego oraz pomnikowe egzemplarze dębu szypułkowego.
Za Wikipedią

Pałac w Morzycy (A. Duncker)