Willa Warszawa

Willa wybudowana staraniem twórcy i pierwszego właściciela kurortu, Juliana Zubrzyckiego. Spełniała funkcję pensjonatu zamieszkiwanego, w okresie świetności uzdrowiska, przez kuracjuszy ze sfer inteligenckich i ziemiańskich Galicji i Królestwa Polskiego. Po 1945 r. została zaadaptowana na inne cele. Obecnie mieszczą się tu różne instytucje, np. biblioteka i Polski Związek Niewidomych. Willa usytuowana jest w parku, na stoku góry, zwrócona fasadą na zach. Stanowi wybitny przykład „stylu uzdrowiskowego”, ...
Willa wybudowana staraniem twórcy i pierwszego właściciela kurortu, Juliana Zubrzyckiego. Spełniała funkcję pensjonatu zamieszkiwanego, w okresie świetności uzdrowiska, przez kuracjuszy ze sfer inteligenckich i ziemiańskich Galicji i Królestwa Polskiego. Po 1945 r. została zaadaptowana na inne cele. Obecnie mieszczą się tu różne instytucje, np. biblioteka i Polski Związek Niewidomych. Willa usytuowana jest w parku, na stoku góry, zwrócona fasadą na zach. Stanowi wybitny przykład „stylu uzdrowiskowego”, z bogatym detalem architektoniczno-snycerskim, o formach architektury „tyrolsko-szwajcarskiej”. Wolnostojąca, założona na rzucie prostokąta, częściowo podpiwniczona, dwutraktowa, pięcioosiowa. Piętrowa z mieszkalnym poddaszem, od frontu poprzedzona piętrowym gankiem, od tyłu znajduje się przybudówka, od pd. ganek na piętrze. Nakryta dachem dwuspadowym o okapach wspartych na profilowanych zakończeniach krokwi.

Willa Laura (spłonęła 21.07.1912) oraz willa Warszawa w Rabce-Zdrój.