Pieniądz zastępczy - Ciechocinek

Bon ciechociński był pierwszym bonem wojennym. Wypuszczony został 6 sierpnia 1914, słusznie przeto ubiegać się może o nazwę ojca bonów Królestwa. Widoczny pośpiech i nagląca konieczność zaradzenia trudnościom, wynikającym z braku drobnych, nie dały możności szukania wspanialszych form. Prymitywne środki techniczne, jakimi dysponowała mennica ciechocińska, dały nam wzór prostoty rozbrajającej. Bony wykonane zostały na kartkach zwykłego numerowanego bloku, używanego zazwyczaj w sklepach do pokwitowań. ...
Bon ciechociński był pierwszym bonem wojennym. Wypuszczony został 6 sierpnia 1914, słusznie przeto ubiegać się może o nazwę ojca bonów Królestwa. Widoczny pośpiech i nagląca konieczność zaradzenia trudnościom, wynikającym z braku drobnych, nie dały możności szukania wspanialszych form. Prymitywne środki techniczne, jakimi dysponowała mennica ciechocińska, dały nam wzór prostoty rozbrajającej. Bony wykonane zostały na kartkach zwykłego numerowanego bloku, używanego zazwyczaj w sklepach do pokwitowań. Jako imitację sprawności drukarskiej zastosowano niebieską kalkę. Odwrotna strona bonu niczym nie została wypełniona.

Bon ciechociński