Urząd Pocztowy Poznań 2

Cesarski Urząd Pocztowy Poznań 3 Dworcowy

1 kwietnia 1913 roku otwarty został Cesarski Urząd Pocztowy Poznań 3 Dworcowy (dawniej Poczta Główna, obecnie Urząd Pocztowy Poznań 2). Neorenesansowy gmach Urzędu Przewozu Poczty tuż przy Dworcu Zachodnim wznieśli Prusacy w 1912 r. Niestety autor projektu ani jego wykonawca nie są znani. Budynek składa się z dwóch skrzydeł połączonych od południa szerokim skrzydłem poprzecznym, biegnącym po odcinku okręgu. Wejście główne do budynku zaakcentowane parterową dobudówką z charakterystycznym ryzalitem, ...
1 kwietnia 1913 roku otwarty został Cesarski Urząd Pocztowy Poznań 3 Dworcowy (dawniej Poczta Główna, obecnie Urząd Pocztowy Poznań 2). Neorenesansowy gmach Urzędu Przewozu Poczty tuż przy Dworcu Zachodnim wznieśli Prusacy w 1912 r. Niestety autor projektu ani jego wykonawca nie są znani. Budynek składa się z dwóch skrzydeł połączonych od południa szerokim skrzydłem poprzecznym, biegnącym po odcinku okręgu. Wejście główne do budynku zaakcentowane parterową dobudówką z charakterystycznym ryzalitem, nakrytym niewielką kopułą. Obiekt posiada niezwykle bogaty wystrój architektoniczny w formie dekoracyjnych szczytów, rozbudowanych gzymsów oraz portali i obramień okiennych. W latach 80. do budynku dobudowano nową część, wykonaną ze szkła i stali, których autorem są Jacek Najgrakowski, Danuta Kopczyńska-Rut i Janusz Dubicki.

Dawny Cesarski Urząd Pocztowy Poznań 3 a obecnie Urząd Pocztowy ...