Park miejski im. Franciszka Kachla, ul. Olimpijska, Bytom
Lekok: Dopisałem na wyczucie - chętnie dowiem się gdzie był ogród?
Muzeum Współczesne Wrocław (schron - pl. Strzegomski), pl. Strzegomski, Wrocław
Kavikvs: Razem z moim profesorem z PWSSP malowałem reklamę Triplexu w 1995 roku a więc data do poprawienia.
ul. Plebiscytowa, Opole
foxi: Jak brzmiało w całości hasło z elewacji budynku ?
ul. Wolności, Górzyca
Mariusz W.: To jest dokładnie to miejsce:
Zdjęcia niezidentyfikowane (Wrocław), Wrocław
tadpole: Balony byly napelniane gazem miejskim (stad sa to okolice gazowni), a tutaj na pewno widzimy ich "start", bo trudno sobie wyobrazic, zeby gdzies wszystkie ladowaly razem.

mirek66
mirek66
foxi
foxi

Czajcze na mierzei Jamneńskiej
Autor: Zbigniew Franczukowski (bynio)°, Data dodania: 2020-05-19 21:17:57, Aktualizacja: 2020-05-19 21:17:57, Odsłon: 342

Słów kilka o dawnej wsi

Czajcze, założone na przełomie XIV i XV w. przez przybyszów z Fryzji, zawsze było małą rybacką osadą zamieszkałą przez nie więcej niż sto kilkadziesiąt osób w luźno rozsianych, krytych strzechą chałupach. Mieszkańcy wsi, samotnie położonej na mierzei Jamneńskiej, na targ rybny do Koszalina docierali dłuższą i bardziej uciążliwą drogą przez Łazy, Osieki i Łabusz, albo też trasą znacznie krótszą, pokonywaną łodziami w poprzek jeziora. Przez jezioro do kościoła w Jamnie przeprawiano się także z okazji chrztów, ślubów i pogrzebów. Dodatkowym źródłem dochodu rybaków od końca XIX w. stali się odwiedzający wieś w sezonie turystycznym letnicy, którym na kwaterach wynajmowano najlepsze izby. W marcu 1945 r. do Czajcza wkroczyły oddziały Armii Czerwonej, a dwa lata później opuszczone przez niemiecką ludność domy zasiedlili polscy osadnicy. Niebawem i oni musieli wieś opuścić, bowiem w 1951 r. cały ten teren przejęło wojsko. Na całe dziesięciolecia dostęp do Czajcza został zamknięty, zaś wszystkie zabudowania, potraktowane jako cel pozorowanych działań wojennych, zrównane zostały z ziemią.

/ / /