Leśnictwo Płoszczyna, Płoszczyna
górski: Płoszczynka nie jest obrębem, należy do Płoszczyny, lecz aby było weselej to leśniczówka stoi na gruncie Siedlęcina :)) . Granica między Płoszczyną a Siedlęcinem biegnie zachodnią krawędzią rowu wzdłuż szosy, budynek stoi za rowem na działce 1120/2 w obrębie Siedlęcin. Wiele jest takich kwiatków.
Aleja Pamięci Żołnierzy Wyklętych, ul. Bolesława Krzywoustego, Głogów
jkw: Musimy pamiętać, że organizacji niepodległościowych było więcej, nie tylko (najliczniejsza) Armia Krajowa.
Stacja kolejowa Biniew, Biniew
maras - Administrator: Dokładnie.
Kamienica nr 58 (dawna), ul. Jedności Narodowej, Wrocław
Tony: Wyprostowałbym w ShiftN-ie, ale nie chcę obcinać tego historycznego zdjęcia. :)

morganghost
morganghost
morganghost
Darkow
morganghost
krzych[k]
Virzzz - Administrator
krzych[k]
krzych[k]
krzych[k]
krzych[k]
krzych[k]

Czajcze na mierzei Jamneńskiej
Autor: Zbigniew Franczukowski (bynio)°, Data dodania: 2020-05-19 21:17:57, Aktualizacja: 2020-05-19 21:17:57, Odsłon: 596

Słów kilka o dawnej wsi

Czajcze, założone na przełomie XIV i XV w. przez przybyszów z Fryzji, zawsze było małą rybacką osadą zamieszkałą przez nie więcej niż sto kilkadziesiąt osób w luźno rozsianych, krytych strzechą chałupach. Mieszkańcy wsi, samotnie położonej na mierzei Jamneńskiej, na targ rybny do Koszalina docierali dłuższą i bardziej uciążliwą drogą przez Łazy, Osieki i Łabusz, albo też trasą znacznie krótszą, pokonywaną łodziami w poprzek jeziora. Przez jezioro do kościoła w Jamnie przeprawiano się także z okazji chrztów, ślubów i pogrzebów. Dodatkowym źródłem dochodu rybaków od końca XIX w. stali się odwiedzający wieś w sezonie turystycznym letnicy, którym na kwaterach wynajmowano najlepsze izby. W marcu 1945 r. do Czajcza wkroczyły oddziały Armii Czerwonej, a dwa lata później opuszczone przez niemiecką ludność domy zasiedlili polscy osadnicy. Niebawem i oni musieli wieś opuścić, bowiem w 1951 r. cały ten teren przejęło wojsko. Na całe dziesięciolecia dostęp do Czajcza został zamknięty, zaś wszystkie zabudowania, potraktowane jako cel pozorowanych działań wojennych, zrównane zostały z ziemią.

/ / /