Gmach tkalni zakładów Markusa Silbersteina, ZPD Olimpia

Budynek nr 242-250 (Fabryka Markusa Silbersteina) – fabryka znajdująca się w Łodzi przy ul. Piotrkowskiej 242/250 wybudowana przez fabrykanta, Markusa Silbersteina.

Jako pierwszy, nowego założenia fabrycznego, został wybudowany w 1894 roku budynek stojący szczytem do frontu ulicy Piotrkowskiej. Pełnił on funkcję biurowo-mieszkalną. Budynek tkalni został wzniesiony w 1896 roku według projektu Adolfa Zeligsona, absolwenta Wyższej Szkoły Rzemieślniczej w Łodzi oraz petersburskiego Instytutu Inżynierów ...

Jako pierwszy, nowego założenia fabrycznego, został wybudowany w 1894 roku budynek stojący szczytem do frontu ulicy Piotrkowskiej. Pełnił on funkcję biurowo-mieszkalną. Budynek tkalni został wzniesiony w 1896 roku według projektu Adolfa Zeligsona, absolwenta Wyższej Szkoły Rzemieślniczej w Łodzi oraz petersburskiego Instytutu Inżynierów Cywilnych.

W 1900 roku Markus Silberstein zatrudniał w fabryce około 800 robotników. Po I wojnie światowej przedsiębiorstwo nawiązało współpracę z „Piotrkowską Manufakturą”. Do roku 1938 przed gmachem tkalni, we froncie ulicy, stały parterowe domki tkaczy wybudowane po regulacji w latach 1824–1828 osady Łódka. Po II wojnie światowej działało tu państwowe przedsiębiorstwo dziewiarskie „Olimpia”

Źródło: Wikipedia
/żmija/