Witraże - pomnik wojenny (Jelenia Góra Sobieszów)

Kriegerdenkmal Glasmalerei

Istnieje częściowo

O witrażach wspomina autor "Wielkiej Wojny w cieniu Karkonoszy": "6 listopada 1921 roku w kościele katolickim zostały odsłonięte dwa witraże zawierające sceny biblijne oraz wykazy poległych. Ich autorem jest miejscowy artysta pochodzący z Czech Raimund Michel. W wygłoszonym wówczas słowie miejscowy proboszcz Wagner nawiązał do cytatów z Ewangelii zamieszczonych na witrażach, mówiących o najwyższej formie miłości. Niemieckie podpisy witraży oraz listy zmarłych żołnierzy usunięto w latach 80. XX wieku ...
O witrażach wspomina autor "Wielkiej Wojny w cieniu Karkonoszy": "6 listopada 1921 roku w kościele katolickim zostały odsłonięte dwa witraże zawierające sceny biblijne oraz wykazy poległych. Ich autorem jest miejscowy artysta pochodzący z Czech Raimund Michel. W wygłoszonym wówczas słowie miejscowy proboszcz Wagner nawiązał do cytatów z Ewangelii zamieszczonych na witrażach, mówiących o najwyższej formie miłości. Niemieckie podpisy witraży oraz listy zmarłych żołnierzy usunięto w latach 80. XX wieku podczas renowacji okien. Odrestaurowane witraże zamontowano już z pustymi polami. (...) Witraże przedstawiają dwie sceny z Ewangelii. Pierwszą jest pieta – postać Maryi trzymającej obolałe ciało Chrystusa zdjęte z krzyża. Druga to scena zmartwychwstania, z uwielbionym Jezusem wychodzącym z grobu. Poniżej tych wizerunków umieszczono w zdobionych polach fragmenty z Pisma Św. oraz wykazy zmarłych". - chrzan233

Nieistniejące obecnie witraże we wnętrzu kościoła św. Marcina, ...
    Opis w języku niemieckim witraży z wnętrza kościoła św. Marcina ...