Pałac Sławięcice (dawny), Kędzierzyn-Koźle
kitapczy: Sławięcice pozostawały w rękach powstańczych od 7 maja do 5 czerwca 1921 r.
Kamienica nr 3, ul. Piastowska, Brzeg
chrzan233: Ale nie wszystko odnalezione, dla uzupełnienia informacji można poszukać kogo atelier fot. mieściło się po sąsiedzku.
ul. Piastowska, Brzeg
chrzan233: Dodałem znacznik kamienicy nr 3.
Zakłady Persan Polska, ul. Krakowska, Wrocław
Mmaciek: Podobna pustynia jak tutaj . Pewnie inwestor wciśnie tu sporo budynków na co najmniej kilka tys. mieszkańców (a może i nawet 10 tys.). Wraz z pozostałymi inwestycjami na ul. Krakowskiej powstanie tu w zasadzie nowa dzielnica.
Odlewnia Żeliwa Hydro Top, Przemków
Hellrid: Namierzyłem sklep Nowacka przy Szkolenej, obecnie pusty teren pomiędzy budynkami. Namierzone dzięki analizie pocztówek. Budynek po lewej od sklepu istnieje nadal (Szkolna 4).
Pałac Przemków (dawny), ul. Zamkowa, Przemków
Hellrid: Widok przed pożarem, czyli przed 1916.

Rigo.
Jan R
blatro
Szyszka

Kopalnia i elektrownia Victoria
Autor: moose°, Data dodania: 2020-05-15 17:38:26, Aktualizacja: 2020-05-16 23:42:39, Odsłon: 1380

w dokumentach CIA

RAPORT NR CIA-RDP80-00809A000700030656-9 z 7 stycznia 1952 r.

Raport dotyczący warunków pracy w polskim przemyśle górniczym w latach 1947-1950 wzmiankuje że dyrektorem zakładu górniczego Victoria na Sobięcinie był inżynier Michalski.

RAPORT NR CIA-RDP82-00457R013600350001-6 z 5 września 1952 r.

Raport o zakładach koksochemicznych w Wałbrzychu. Raport informuje o tym że wałbrzyski koks (m.in. z Victorii) jest eksportowany do NRD i na Węgry, a tylko koks trzeciogatunkowy zostaje na rynku krajowym. Benzen eksportowano do NRD, a ksylen do Czechosłowacji.

RAPORT NR CIA-RDP83-00415R012900190003-5 z 17 października 1952 r.

(raport zawiera szkice wraz z legendą do nich)

Zdjęcie nr  2

RAPORT NR CIA-RDP82-00457R014300660006-9 z 22 października 1952 r.

1. Elektrownia Victoria zlokalizowana jest na południowy zachód od centrum Wałbrzycha w podmiejskim osiedlu Sobięcin. Razem z kopalnią Victoria, koksownią i tartakiem tworzey kompleks przemysłowy który zatrudnia około 6000 robotników. W samej elektrowni pracuje 2000 z nich. Elektrownia pracuje na trzy zmiany.

2. Generatory elektrowni wytwarzają moc 121.500 kilowatów dla dolnośląskch hut, kopalni i młynów. Wieża rozdzielcza wyposażona jest w dwa rozgałęzienia linii wysokiego napięcia - jedna z linii o napięciu 100 kV prowadzi w kierunku Czechosłowacji, druga zapewnia elektryczność Wałbrzychowi i okolicy.

3. Kompleks Victoria jest strzeżony przez kompanię120 żołnierzy KBW. Żołnierze zmieniają się co 3 miesiące. Kompleks zabezpiecza 8 posterunków straży i 9 wież obserwacyjnych ("bociany"). Straż KBW uzbrojona jest w sowieckie pistolety maszynowe PPSz. Każda wieżyczka obserwacyjna wyposażona jest w ciężki karabin maszynowy i reflektory,

RAPORT NR CIA-RDP80-00810A003700830002-8 z 31 marca 1954 r.

Raport informujący o rozmieszczeniu jednostek wojska w Wałbrzychu i okolicach, również żołnierzy pracujących w kopalniach. Wzmiankuje że żołnierze stacjonujący w Mieroszowie są dowożeni do pracy w kopalni Victoria.

RAPORT NR CIA-RDP80-00810A004400370008-8 z 1 sierpnia 1954 r.

Raport informujący o poziomie miesięcznego wydobycia w kopalniach zagłębia wałbrzysko-noworudzkiego. (...) W 1953 r. przeciętne wydobycie w kopalniach wałbrzyskich wynosiło 260 tys. ton węgla, z tego kopalnia Victoria wydobywała 50 tys. ton. W 1953 r. poziom wydobycia w kopalni Victoria został ustalony na 60 tys. ton miesięcznie, a na cały rok 1955  zaplanowano wydobycie na Victorii na poziomie 1 miliona ton. Źródło podkreślało że jest to poziom mało realny.

RAPORT NR CIA-RDP80T00246A041400130001-7 z 2 kwietnia 1957 r.

CIA-RDP80T00246A041400130001-7 Raport o niektórych zakładach i elektrowniach w Polsce, m.in. o elektrowni Victoria. Wg raportu elektrownia dysponowała mocą łączną 200 MW. Elektrownia zaopatrywała w prąd Czechosłowację, a domniemywano że także dostarczano prąd na Węgry.

RAPORT NR CIA-RDP80T00246A040300780001-8 z 4 marca 1958 r.

Raport o "elektrowni cieplnej" w Wałbrzychu. Genralna uwaga: jest to już wcześniej istniejąca elektrownia której wyposażenie wydaje się być identyczne z obserwowanymi w Czechosłowacji. Lokalizacja: 5 km na zachód od Wałbrzycha, na południe od drogi która prowadzi od Kamiennej Góry do Wałbrzycha. Pierwszą wsią na zachód od elektrowni są Kuźnice. Teren zakładu, w skład którego wchodzi kopalnia ma rozmiar 500x500 metrów. Dalszy opis wzmiankuje ogrodzenie, szary zbiornik na gaz ok. 12 metrów wysoki i 4 metry szeroki, dostarczający gaz do Wałbrzycha i jego instalacji przemysłowych. Kolejny obiekt to czteropiętrowy budynek 15x15 metrów, który mieścił dyrekcję zakładu i biura. Dalej wzmianka o kopalni Victoria i to że jej węgiel nie jest wykorzystywany do opału w elektrowni z uwagi na niską kaloryczność (!). Węgiel jest natomiast używany przez proces koksowania do produkcji gazu koksowniczego. Dalej  raport wskazuje na główny budynek elektrowni - kotłowni i hali turbin - budynek 50x10 metrów, 20 metrów wysoki, z czterema kominami, każdy po 25 metrów wysokości. Obok elektrowni dwie drewniane wieże - chłodnie kominowe o wysokosci 10 metrów. Doprowadzona jest także linia koleowa. Jest też stacja transformatorowa zasiająca w niskie napięcie kopalnię i najbliższe domy. Wyposażenie elektrowni: to 4 turbiny i 8 generatorów. Tylko 4 generatory pracują, pozostałe 4 są w zapasie. Całe wyposażenie bazuje na czeskim sprzęcie firmy Tesla i jest w dobrym stanie. Produkowana moc to 100.000 kWh na godzinę. Większość energii wysyłana jest do Czechosłowacji przewodami 10kV (możliwe napięcie to  na metalowych słupach. Tylko do granicy przewody wiodą na 125 słupach co 200 metrów. Część mocy rozprowadzana jest do kopalni, do Wałbrzycha, do Świdnicy liniami na drewnianych słupach. Elektrownia spala miał węglowy przywożony z Górnego Śląska. Kotły są ładowane automatycznie przenośnikami taśmowymi. Zakład zatrudnia 1000 pracowników. Ci pracujący przy turbinach pracują w trybie ciągłym, pozostali na dwie zmiany. Ostania uwaga: ostatnio pojawił się nowy dyrektor zakładu.

/ / / / 9 /
/ / / / 9 /