Skały Krowiarki

Kuhkeller

Jedna z najpopularniejszych grup skalnych Rudaw Janowickich. Ma postać rozczłonkowanych skałek, opadających urwiskami o łącznej wysokości około 30 m do Doliny Janówki spod Zamku Bolczów. Wyrasta bezpośrednio z prawego brzegu Janówki (Ścianka nad Potokiem) na wysokość ok. 478-480 m n.p.m. Potok tworzy u jej podnóża ostre zakole a nawet małe kaskady. Skały zbudowane są z waryscyjskich granitów i otacza je las mieszany z okazałymi jodłami od górnej strony. Nazwa pochodzi z okresu wojny 30-letniej, gdy ...
Jedna z najpopularniejszych grup skalnych Rudaw Janowickich. Ma postać rozczłonkowanych skałek, opadających urwiskami o łącznej wysokości około 30 m do Doliny Janówki spod Zamku Bolczów. Wyrasta bezpośrednio z prawego brzegu Janówki (Ścianka nad Potokiem) na wysokość ok. 478-480 m n.p.m. Potok tworzy u jej podnóża ostre zakole a nawet małe kaskady. Skały zbudowane są z waryscyjskich granitów i otacza je las mieszany z okazałymi jodłami od górnej strony. Nazwa pochodzi z okresu wojny 30-letniej, gdy otoczenie służyło chłopom z okolicznych wsi za schronienie wraz z całym inwentarzem. Na ścianach Krowiarek wytyczono ponad 20 dróg wspinaczkowych, w większości zabezpieczonych ringami. Jedna z nich: Kant Krowiarek VI.6 autorstwa Jędrzeja Wilczyńskiego, jest obecnie najtrudniejszą drogą Rudaw Janowickich (wyłączając Góry Sokole). Oprócz autorskiego przejścia w 2012 r., pokonało ją jeszcze tylko czterech wspinaczy (stan na 2018).

Ścianka nad Potokiem - skała będąca częścią grupy skalnej Krowiarki ...
    Ścieżka edukacyjno-przyrodnicza Janowice - Bolczów - "Skały Krowiarki".