Sala tradycji i klub żołnierski (dawne)

Biuro przepustek (dawne)

Figura Sapera

Ośrodek rehabilitacyjno-wypoczynkowy Floryn

Ośrodek wypoczynkowy Siedem Dni Tygodnia

JW 3691 - 16. Batalion Saperów (dawny)

19. Batalion Saperów został sformowany w Sosenkach-Jajkach na podstawie rozkazu Naczelnego Dowództwa Wojska Polskiego nr 08 z 20 sierpnia 1944, jako jednostka 8 Drezdeńskiej Dywizji Piechoty. Żołnierze tej jednostki w końcowym etapie drugiej wojny światowej brali udział w operacji mającej otworzyć drogę do zdobycia Berlina. Podczas forsowania Nysy Łużyckiej oraz w trwającej do przełomu lat 40. i 50. akcji powojennego rozminowywania kraju zginęło 23 saperów batalionu. Od 1949 jednostka stacjonowała ...
19. Batalion Saperów został sformowany w Sosenkach-Jajkach na podstawie rozkazu Naczelnego Dowództwa Wojska Polskiego nr 08 z 20 sierpnia 1944, jako jednostka 8 Drezdeńskiej Dywizji Piechoty. Żołnierze tej jednostki w końcowym etapie drugiej wojny światowej brali udział w operacji mającej otworzyć drogę do zdobycia Berlina. Podczas forsowania Nysy Łużyckiej oraz w trwającej do przełomu lat 40. i 50. akcji powojennego rozminowywania kraju zginęło 23 saperów batalionu. Od 1949 jednostka stacjonowała w Unieściu. Po reorganizacji związków taktycznych, przeprowadzonej w 1993, batalion wszedł w skład 8 Bałtyckiej Dywizji Obrony Wybrzeża, zaś za rok przeniesiono go do Lęborka, gdzie w 2001 został rozwiązany.

Major Mieczysław Sudoł - przegląd pododdziałów przed Dniem Sapera ...
    Przemarsz pododdziałów przed Dniem Sapera 16 kwietnia