Ośrodek wypoczynkowy dla dzieci (dawny)

JW 3691 - 16. Batalion Saperów (dawny)

Poligon artyleryjski (dawny)

Osiedle wojskowe

Ośrodek wypoczynkowy Żółty Dworek

Jednostka wojskowa w Unieściu (dawna)

Budowę pierwszej, niewielkiej wojskowej stacji lotniczej hydroplanów na terenie Unieścia rozpoczęto wraz z wybuchem pierwszej wojny światowej. Na mocy późniejszych ustaleń traktatu wersalskiego (1919) nakazujących Niemcom likwidację lotnictwa wojskowego struktury lotniska w Unieściu zostały zburzone, a na ich miejscu powstały obiekty kolonijne dla dzieci, które przetrwały do roku 1931. Później przekazano je wojsku. Prace związane z budową bazy lotnictwa morskiego Luftwaffe prowadzono głównie w latach ...
Budowę pierwszej, niewielkiej wojskowej stacji lotniczej hydroplanów na terenie Unieścia rozpoczęto wraz z wybuchem pierwszej wojny światowej. Na mocy późniejszych ustaleń traktatu wersalskiego (1919) nakazujących Niemcom likwidację lotnictwa wojskowego struktury lotniska w Unieściu zostały zburzone, a na ich miejscu powstały obiekty kolonijne dla dzieci, które przetrwały do roku 1931. Później przekazano je wojsku. Prace związane z budową bazy lotnictwa morskiego Luftwaffe prowadzono głównie w latach 1936-1939. Baza zajęta 6 marca 1945 roku przez oddziały Armii Czerwonej przekazana została w ręce Ludowego Wojska Polskiego. Od roku 1946 stacjonował tutaj 88 Pułk Artylerii Przeciwlotniczej, jego miejsce w roku 1949 zajął 19 Batalion Saperów 8 Drezdeńskiej Dywizji Zmechanizowanej, przeniesiony w 1994 roku do Lęborka. W latach 1973-1995 w Unieściu stacjonował również 67 Dywizjon Rakietowy Obrony Powietrznej.

Mapa bazy lotniczej w Unieściu wykonana współcześnie przez Jürgena ...