Kamieniołom dolomitu

Bielec (871 m n.p.m.)

Röhrberg, Raszowiec

Wzniesienie w południowo-zachodniej Polsce, w Sudetach Zachodnich, w Rudawach Janowickich. Wzniesienie położone w środkowej części Rudaw Janowickich, na zachód od Przełęczy Rędzińskiej, około 6,5 km na północny wschód od centrum Kowar. Bielec jest czwartym pod względem wysokości szczytem Rudaw Janowickich. Wyrasta w głównym grzbiecie tego pasma pomiędzy Dziczą Górą na północny a Skalnikiem na południowym zachodzie. Jest to bliźniacze wzniesienie Dziczej Góry, o kopulastym kształcie, w postaci rozległego ...
Wzniesienie w południowo-zachodniej Polsce, w Sudetach Zachodnich, w Rudawach Janowickich. Wzniesienie położone w środkowej części Rudaw Janowickich, na zachód od Przełęczy Rędzińskiej, około 6,5 km na północny wschód od centrum Kowar. Bielec jest czwartym pod względem wysokości szczytem Rudaw Janowickich. Wyrasta w głównym grzbiecie tego pasma pomiędzy Dziczą Górą na północny a Skalnikiem na południowym zachodzie. Jest to bliźniacze wzniesienie Dziczej Góry, o kopulastym kształcie, w postaci rozległego masywu, o obszernej szczytowej wierzchowinie, z niewyraźnie zaznaczonym wierzchołkiem, o stromym zachodnim, wschodnim i południowym zboczu, które podkreślają wzniesienie w terenie. Północne zbocze jest prawie poziome. Bielec ma złożoną budowę geologiczną. Zachodnie i północno-zachodnie zbocza zbudowane są z waryscyjskich granitów porfirowanych. Wierzchołek oraz zbocza wschodnie i południowo-wschodnie zbudowane są z proterozoicznych granitognejsów i gnejsów oczkowych, łupków łyszczykowych, z soczewami sylurskich amfibolitów i marmurów dolomitycznych. Na południowym zboczu znajduje się kamieniołom dolomitu. Występuje tutaj dolomit, o zawartości tlenku magnezu przekraczającej 21%, oraz w mniejszej ilości takie minerały jak: serpentyn, chondrodyt, enstatyt, diopsyd, chryzotyl, anyolit, azuryt, chalkozyn, malachit, kupryt, granaty, hematyt, oliwin, sepiolit, antygoryt, talk, a w hornfelsach: petryt mikroklinowy. Na szczyt nie prowadzi żadna ścieżka. Północno-zachodnim zboczem ok. 50 m poniżej szczytu, górę trawersuje Grzbietowa Droga prowdząca z Polany Mniszkowskiej do Grzędzin. Częściowo drogą tą prowadzi szlak turystyczny niebieski przechodzący przez Wołek i Skalnik. Zbocza i szczyt w całości porasta nasadzony sztucznie w XIX wieku las świerkowy regla dolnego. Wzniesienie i okoliczny teren mimo położenia na obszarze Rudawskiego Parku Krajobrazowego, należy do bardzo zdewastowanych w wyniku klęski ekologicznej i eksploatacji kamieniołomu.

Dwa szczyty. Wielka Kopa po prawej stronie zdjęcia widziana z ...
    Kopalnia dolomitu - panorama.