Parowozownia (dawna)

Parowozownia została wybudowana około 1879 roku (niektórzy podają w 1845 roku), jeszcze w czasach panowania na naszych ziemiach Królestwa Pruskiego. Była jak na ówczesne czasy bardzo nowoczesna i funkcjonalna. W końcu to właśnie w Świętochłowicach kończył swój bieg pociąg z Wrocławia. Dopiero po kilku latach doprowadzono go do Chorzowa i Katowic. Sama parowozownia miała osiem stanowisk, noclegownię oraz obrotnicę kolejową. Straciła na znaczeniu, kiedy to wybudowano większą parowozownię w Katowicach. ...
Parowozownia została wybudowana około 1879 roku (niektórzy podają w 1845 roku), jeszcze w czasach panowania na naszych ziemiach Królestwa Pruskiego. Była jak na ówczesne czasy bardzo nowoczesna i funkcjonalna. W końcu to właśnie w Świętochłowicach kończył swój bieg pociąg z Wrocławia. Dopiero po kilku latach doprowadzono go do Chorzowa i Katowic. Sama parowozownia miała osiem stanowisk, noclegownię oraz obrotnicę kolejową. Straciła na znaczeniu, kiedy to wybudowano większą parowozownię w Katowicach. Przez drugą połowę zeszłego wieku w budynku mieścił magazyn paliw ciekłych oraz smarów.

Świętochłowice. Okolica ulicy Wojska Polskiego i ulicy Katowickiej.

Parowozownia (dawna) na innych fotografiach