Jezioro Jemiołowo

Mispel See

Jezioro leży na Pojezierzu Olsztyńskim, natomiast w regionalizacji przyrodniczo-leśnej – w mezoregionie Puszcz Mazurskich, w dorzeczu Jemiołówka–Pasłęka. Znajduje się przy południowej granicy Olsztynka. Przy jego południowych brzegach leży wieś Jemiołowo, a wschodnim brzegiem wiedzie linia kolejowa relacji Olsztyn–Warszawa.
Linia brzegowa zróżnicowana. Brzegi płaskie, gdzieniegdzie lekko wyniesione. W otoczeniu znajdują się łąki i pola. Ma charakter przepływowy – od południowego wschodu wpływa Jemiołówka ...
Linia brzegowa zróżnicowana. Brzegi płaskie, gdzieniegdzie lekko wyniesione. W otoczeniu znajdują się łąki i pola. Ma charakter przepływowy – od południowego wschodu wpływa Jemiołówka i wypływa na północnym zachodzie
Powierzchnia zwierciadła wody jeziora wynosi 48,7 ha. Średnia głębokość zbiornika wodnego to 2,8 m, a maksymalna – 6,0 m. Lustro wody znajduje się na wysokości 165,5 m n.p.m.[4] Objętość jeziora wynosi 1380,1 tys. m³. Maksymalna długość jeziora to 1400 m, a szerokość 500 m. Długość linii brzegowej wynosi 3400 m .

Olsztynek, schronisko młodzieżowe (Jugendherberge), obecne Dom ...