Pomnik Niepodległości

We wschodniej części rynku w Myślenicach znajduje się Pomnik Niepodległości, wzniesiony w 1928 roku, celem uczczenia dziesięciolecia odzyskania przez Polskę niepodległości. Kamienny obelisk, kształtem przypominający piramidę, został zaopatrzony w cztery tablice inskrypcyjne na których widnieją upamiętnienia żołnierzy Armii Krajowej oraz nazwiska odznaczonych Orderem Virtuti Militari mieszkańców powiatu myślenickiego.
Warto zaznaczyć, że istniejący dziś pomnik jest współczesną rekonstrukcją tego ...
Warto zaznaczyć, że istniejący dziś pomnik jest współczesną rekonstrukcją tego przedwojennego, wzniesioną w roku 1997. Oryginalny monument został zniszczony "w niewyjaśnionych okolicznościach" po II Wojnie Światowej. ( )

Pomnik Niepodległości (Myślenice)
    Pomnik Niepodległości na rynku w Myślenicach.