Pomnik Gryf Pomorski

"Wykonany w 1972 roku przez dwie szczecińskie artystki - Leonię Chmielnik i Annę Paszkiewicz - według projektu Leonii Chmielnik z 1971 roku. Całość prac, włącznie z wcześniejszym przygotowaniem modelu rzeźby w skali 1:1, została wykonana na dziedzińcu nieodbudowanego jeszcze w całości Zamku Książąt Pomorskich. Inicjatorem rzeźby było Towarzystwo Przyjaciół Szczecina."

"Akcent rzeźbiarski o kompozycji wertykalnej, dynamicznej. Przedstawia mitycznego gryfa wspartego na tylnych, lekko ugiętych łapach, ...

"Akcent rzeźbiarski o kompozycji wertykalnej, dynamicznej. Przedstawia mitycznego gryfa wspartego na tylnych, lekko ugiętych łapach, z przednimi uniesionymi na wysokość piersi. Ustawiony na cokole na planie prostokąta, na którego frontowej ścianie widnieją słowa: „TOWARZYSTWO PRZYJACIÓŁ SZCZECINA MIASTU/ W XXVII ROCZNICĘ WYZWOLENIA 1972 R”. "

Pomnik Gryfa