Polska Góra (792 m n.p.m.)

Gotschenberg

Góra położona jest około 3 km na południe od centrum miejscowości Lubawka, w zachodniej części Gór Kruczych, po wschodniej stronie od granicy polsko-czeskiej. Posiada kopulasty szczyt o stromych zboczach nad Doliną Miłości, z grupą skał porfirowych "Czerwonych Skałek", o charakterystycznym czerwonym zabarwieniu, położonych na północno-zachodnim zboczu. Zbudowana jest z porfirów oraz tufów porfirowych, należących do utworów zachodniego skrzydła niecki śródsudeckiej. Miejscami tworzą one niewielkie ...
Góra położona jest około 3 km na południe od centrum miejscowości Lubawka, w zachodniej części Gór Kruczych, po wschodniej stronie od granicy polsko-czeskiej. Posiada kopulasty szczyt o stromych zboczach nad Doliną Miłości, z grupą skał porfirowych "Czerwonych Skałek", o charakterystycznym czerwonym zabarwieniu, położonych na północno-zachodnim zboczu. Zbudowana jest z porfirów oraz tufów porfirowych, należących do utworów zachodniego skrzydła niecki śródsudeckiej. Miejscami tworzą one niewielkie skałki. Wzniesienie w całości porośnięte lasem świerkowym z domieszką drzew liściastych. Zachodnim zboczem góry wzdłuż granicy z Czechami prowadzi zielony szlak turystyczny z punktem widokowym na Kralowieckie Sedlo, Bramę Lubawską oraz Karkonosze.

Polska Góra i Szeroka (Góry Krucze) widziane od strony Czech. ...

Polska Góra (792 m n.p.m.) na innych fotografiach