Pomnik Brama do Nieba
Stacja XII

Brama do Doliny Śmierci

Pomnik ku czci Ofiar Hitlerowskich

Dolina Śmierci

Miejsce masowych mordów mieszkańców Bydgoszczy dokonywanych pomiędzy 10 października a 26 listopada 1939 roku. Znajduje się wśród Wzgórz Miedzyńskich, na terenie obecnego Nadwiślańskiego Parku Krajobrazowego, w bydgoskim Fordonie (wtedy samodzielnej miejscowości). Rozstrzelani tu zostali m.in. nauczyciele, duchowni, lekarze, prawnicy, właściciele fabryk, a także ówczesny prezydent Bydgoszczy Leon Barciszewski. Nie udało się ustalić dokładnej liczby pomordowanych tutaj Polaków i Żydów, źródła podają ...
Miejsce masowych mordów mieszkańców Bydgoszczy dokonywanych pomiędzy 10 października a 26 listopada 1939 roku. Znajduje się wśród Wzgórz Miedzyńskich, na terenie obecnego Nadwiślańskiego Parku Krajobrazowego, w bydgoskim Fordonie (wtedy samodzielnej miejscowości). Rozstrzelani tu zostali m.in. nauczyciele, duchowni, lekarze, prawnicy, właściciele fabryk, a także ówczesny prezydent Bydgoszczy Leon Barciszewski. Nie udało się ustalić dokładnej liczby pomordowanych tutaj Polaków i Żydów, źródła podają liczby od 1000 do 3000, ale szacuje się że zginęło tu około 1200 osób. W 1947 roku ekshumowano ciała 306 osób i przeniesiono na bydgoskie Wzgórze Wolności, pozostałych ciał nie odnaleziono, nadal pozostają na terenie Doliny Śmierci w niezidentyfikowanych mogiłach.
W 1975 roku, na wzgórzu nad „Doliną Śmierci”, powstał pomnik poświęcony zamordowanym w tym miejscu mieszkańcom Bydgoszczy, otoczony tablicami z nazwiskami osób pomordowanych w dolinie.
Po apelu Jana Pawła II o „upamiętnienie męczenników naszych czasów”, w latach 2004-2009 wybudowana została droga krzyżowa - Golgota XX wieku. Stacje, oprócz XII, mają formę dwumetrowych stalowych krzyży. Stacja XII (śmierć na krzyżu) jest 24 metrową ścianą z krzyżem i figurą Chrystusa Zwycięskiego.

Widok na bydgoski Fordon z wzgórza przy Dolinie Śmierci.
    Widok na Górę Szybowników i bydgoski Fordon z wzgórza przy Dolinie ...