Litzmannstadt Ghetto (getto łódzkie)

jid. ‏לאדזשער געטא‎; Lodżer geto; ליצמאנשטאטער געטא; Licmansztoter geto

Nie istnieje

Litzmannstadt Ghetto, getto łódzkie - (jid. ‏לאדזשער געטא‎; Lodżer geto; ליצמאנשטאטער געטא; Licmansztoter geto) – getto żydowskie istniejące w okupowanej przez Niemców Łodzi (od kwietnia 1940 Litzmannstadt). W dokumentach archiwalnych można spotkać skrótową formę L-stadt – Getto, od skrótu nazwy miasta powszechnie używanej przez Niemców, np. na drukach firmowych.

Pierwsze w pełni odizolowane od reszty miasta getto na obszarze okupowanej Polski[b], największe, po warszawskim i jedyne, które przetrwało ...

Pierwsze w pełni odizolowane od reszty miasta getto na obszarze okupowanej Polski[b], największe, po warszawskim i jedyne, które przetrwało prawie do końca okupacji niemieckiej na ziemiach Polski (zlikwidowane w sierpniu 1944).

Żródło: Wikipedia
/żmija/