Jezioro Wonieskie

Jezioro (zbiornik) Wonieść

Wonieść – jezioro pełniące funkcję zbiornika retencyjnego, położone na terenie woj. wielkopolskiego, w powiecie kościańskim, w gminie Śmigiel, w pobliżu wsi Wonieść.
Zasadniczą funkcją zbiornika, otoczonego lasami, łąkami i polami uprawnymi jest retencja wody dla potrzeb rolnictwa oraz ochrona przeciwpowodziowa. Są tu też nieliczne ośrodki wypoczynkowe. Powierzchnia wynosi 777 ha, a największa głębokość 17,2 m. Zbiornik powstał w wąskiej dolinie Wonieści na obszarze dawniej zajętym przez 5 jezior. ...

Zbiornik wybudowano w latach 1974–1983. Wonieść obejmuje swym zasięgiem pięć byłych jezior: Jezioro Drzeczkowskie, Witosławskie, Wojnowickie, Jezierzyckie, Wonieskie. Obecnie lustro wody jest wyższe od pierwotnego (zalanych jezior) o 1,5–2,75 m.