Kościół św. Szymona i św. Judy Tadeusza

Jest to świątynia wybudowana w latach 1518-1522 i ufundowana została przez Marcina Myszkowskiego, kasztelana wieluńskiego. W 1702 roku budowla została zniszczona przez pożar, niedługo jednak została odbudowana dzięki staraniom ówczesnych właścicieli majątku w Żarkach – Męcińskich. Ostateczną formę budowla uzyskała w połowie XIX wieku. Świątynia jest orientowana. Od strony zachodniej, nad portalem wejściowym, znajduje się wieża wzniesiona na planie kwadratu, nakryta dwukondygnacyjnym, barokowym dachem ...
Jest to świątynia wybudowana w latach 1518-1522 i ufundowana została przez Marcina Myszkowskiego, kasztelana wieluńskiego. W 1702 roku budowla została zniszczona przez pożar, niedługo jednak została odbudowana dzięki staraniom ówczesnych właścicieli majątku w Żarkach – Męcińskich. Ostateczną formę budowla uzyskała w połowie XIX wieku. Świątynia jest orientowana. Od strony zachodniej, nad portalem wejściowym, znajduje się wieża wzniesiona na planie kwadratu, nakryta dwukondygnacyjnym, barokowym dachem hełmowym. Do szerokiej nawy zostały dobudowane od strony południowej i północnej kaplice (św. Wojciecha i Świętego Krzyża); węższe prezbiterium jest zamknięte półkoliście. Na dachu nawy znajduje się sygnaturka. We wnętrzu są umieszczone późnobarokowe ołtarze. W głównym można zobaczyć obraz Przemienienia Pańskiego ozdobiony postaciami patronów świątyni.

Kościół parafialny
    Rynek w Żarkach. Po prawej kościół św. Szymona i św. Judy Tadeusza.