Wyroby fabryki

Wnętrza fabryki (dawne)

Urząd Miasta Racibórz

Fabryka czekolady Franza Sobtzicka (dawna)

Roka-Werke, Franz Sobtzick Kakao-Schocoladen-Honigkuchen Biskuits- u. Zuckerwaren-Fabriken

lata 20. XX w.

Fabryka czekolady Franza Sobtzicka to zakład przemysłu spożywczego na terenie Raciborza należący do rodziny Sobtzick, funkcjonujący od lat 70. XIX w. do lat 20. XX w. W 1868 Franz Sobtzick wykupił działki o powierzchni ok. 1,5 ha, mieszczące się między dzisiejszymi ulicami Stefana Batorego, Środkową, Nowomiejską, Podwalem i Placem Mostowym. Powstała na nich pierwsza na Śląsku fabryka czekolady napędzana parą wodną. Niedaleko fabryki, przy dzisiejszej ulicy Czekoladowej wybudowano osiedle domów mieszkalnych ...
Fabryka czekolady Franza Sobtzicka to zakład przemysłu spożywczego na terenie Raciborza należący do rodziny Sobtzick, funkcjonujący od lat 70. XIX w. do lat 20. XX w. W 1868 Franz Sobtzick wykupił działki o powierzchni ok. 1,5 ha, mieszczące się między dzisiejszymi ulicami Stefana Batorego, Środkową, Nowomiejską, Podwalem i Placem Mostowym. Powstała na nich pierwsza na Śląsku fabryka czekolady napędzana parą wodną. Niedaleko fabryki, przy dzisiejszej ulicy Czekoladowej wybudowano osiedle domów mieszkalnych nazywane Sobtzickhof (Dwór Sobtzicka). W 1910 w firmie pracowało 1261 osób, w tym 863 kobiet. Pod koniec lat 20. XX w. nazwa zakładu została zmieniona na Roka-Werke. W wyniku kryzysu gospodarczego z końca lat 20. XX w. przedsiębiorstwo zbankrutowało. Główny budynek fabryki czekolady nie został sprzedany w wyniku licytacji, dlatego w 1929 przejęło go miasto na poczet zaległości podatkowych. W latach 30. XX wieku dokonano adaptacji budynku na potrzeby magistratu i policji. Od czasów powojennych aż do chwili obecnej mieści się w nim siedziba władz miejskich Raciborza.

Fabryka czekolady Franza Sobtzicka
    Fabryka czekolady Franza Sobtzicka w Raciborzu. Budynek frontowy ...