Poznańskie Koziołki

Koziołki poznańskie – jedna z atrakcji turystycznych Poznania. Koziołki bodą się codziennie o 12:00 na wieży poznańskiego Ratusza.
Podczas remontu Ratusza w XVI w. zamówiono u mistrza ślusarskiego Bartłomieja Wolfa nowy zegar, który posiadał trzy pełne tarcze i jedną pół tarczę oraz „urządzenie błazeńskie, mianowicie koziołki”. Zegar zainstalowano w 1551 roku. W roku 1675 piorun uderzył w wieżę, niszcząc ją wraz z zegarem i koziołkami. W 1913 r. koziołki powróciły na wieżę. Obecny mechanizm koziołków ...
Podczas remontu Ratusza w XVI w. zamówiono u mistrza ślusarskiego Bartłomieja Wolfa nowy zegar, który posiadał trzy pełne tarcze i jedną pół tarczę oraz „urządzenie błazeńskie, mianowicie koziołki”. Zegar zainstalowano w 1551 roku. W roku 1675 piorun uderzył w wieżę, niszcząc ją wraz z zegarem i koziołkami. W 1913 r. koziołki powróciły na wieżę. Obecny mechanizm koziołków zamontowano w 1993 r.
Pokaż więcej Pokaż mniej
  • Ratuszowe koziołki są znane wszystkim mieszkańcom Poznania i rozpoznawane przez większość turystów, którzy odwiedzili miasto.

Poznańskie koziołki nad zegarem Ratusza.
    Poznańskie koziołki, jedna z ozdób ratusza, zdjęcie pochodzi z ...