Kościół Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny

1626 - 1637 (budowa); I połowa XVIII wieku (przebudowa); 1777 (odbudowa)

Kościół został wzniesiony jako świątynia parafialna w latach 1626 - 1637 z fundacji hetmana wielkiego litewskiego Lwa Sapiehy herbu Lis i jego syna Kazimierza Leona Sapiehy. Od 1719 roku parafią zarządzali Księża Misjonarze św. Wincentego á Paulo, zaś w 1722 roku kościół został przekazany temu zgromadzeniu. Księża Misjonarze w kolejnych latach zbudowali przy świątyni klasztor, szkołę parafialną, przytułek i szpital. Zlecili też przebudowę kościoła (m. in. wznieśli wieżę i przebudowali fasadę). W ...
Kościół został wzniesiony jako świątynia parafialna w latach 1626 - 1637 z fundacji hetmana wielkiego litewskiego Lwa Sapiehy herbu Lis i jego syna Kazimierza Leona Sapiehy. Od 1719 roku parafią zarządzali Księża Misjonarze św. Wincentego á Paulo, zaś w 1722 roku kościół został przekazany temu zgromadzeniu. Księża Misjonarze w kolejnych latach zbudowali przy świątyni klasztor, szkołę parafialną, przytułek i szpital. Zlecili też przebudowę kościoła (m. in. wznieśli wieżę i przebudowali fasadę). W 1758 roku podczas pożaru Siemiatycz świątynia uległa częściowemu zniszczeniu. Jej odbudowę w 1777 roku zleciła księżna Anna z Sapiehów Jabłonowska. W 1832 roku w ramach represji po powstaniu listopadowym klasztor został zlikwidowany.

Informacje za

Kościół Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny w Siemiatyczach.