Pomnik Ofiar Terroru Hitlerowskiego

Cmentarz Ofiar Hitlerowskiego Terroru

Cmentarz stanowi zespół sześciu urządzonych mogił, który nie posiada wspólnego ogrodzenia. Głównym elementem cmentarza jest pomnik w formie betonowego słupa, zwieńczonego metalowym zniczem, ustawionego na stopniowanym podeście. Na dwóch ścianach pomnika umieszczony jest emblemat, przedstawiający miecz z ostrzem skierowanym w dół. Poniżej emblematu umieszczony jest napis: „CHWAŁA/ OFIAROM/ TERRORU/ HITLEROWSKIEGO”. Na jednej ze ścian pomnika znajduje się metalowa tablica z napisem: „W OKRESIE WIELKIEJ ...
Cmentarz stanowi zespół sześciu urządzonych mogił, który nie posiada wspólnego ogrodzenia. Głównym elementem cmentarza jest pomnik w formie betonowego słupa, zwieńczonego metalowym zniczem, ustawionego na stopniowanym podeście. Na dwóch ścianach pomnika umieszczony jest emblemat, przedstawiający miecz z ostrzem skierowanym w dół. Poniżej emblematu umieszczony jest napis: „CHWAŁA/ OFIAROM/ TERRORU/ HITLEROWSKIEGO”. Na jednej ze ścian pomnika znajduje się metalowa tablica z napisem: „W OKRESIE WIELKIEJ WOJNY/ W LATACH 1939-1945 ZAMOR-/ DOWALI SIEPACZE HITLEROW-/ SCY NA TYM MIEJSCU OKOŁO 10.000 OBYWATELI./ CZCZĄC OGROM MĘKI I PRZE-/ LANEJ NIEWINNIE KRWI POMOR-/ DOWANYCH, POLSKA LUDOWA/ WZNIOSŁA TEN POMNIK DLA UNAOCZNIENIA PRZYSZŁYM/ POKOLENIOM, ZBRODNI, POPEŁNIONYCH PRZEZ REŻIM HITLE-/ ROWSKI NA ZIEMIACH POLSKICH.” Za pomnikiem na betonowych cokołach umieszczone są metalowe znicze. Na jednym z cokołów umieszczona jest tablica informująca w językach polskim, hebrajskim i angielskim o budowie ścieżki na cmentarzu z fundacji rodziny Koszyckich z Toronto. Od pomnika do poszczególnych mogił prowadzą ścieżki, wyłożone płytami chodnikowymi.