Pomnik Stanisława Moniuszki

Pomnik Stanisława Moniuszki na pl. Karola Miarki odsłonięto 8 czerwca 1930. Autorami projektu byli Wincenty i Stefan Chorembalscy; pomnik wykonał Wincenty Chorembalski ( (1890-1960) odsłonięto 8 czerwca 1930[3]. Monument powstał z inicjatywy kompozytora i dyrygenta Stefana Mariana Stoińskiego (1891-1945) – prezesa Związku Śląskich Kół Śpiewaczych. Ufundowali go członkowie śląskich kół śpiewaczych. We wrześniu 1939 po zajęciu Górnego Śląska przez Niemcy pomnik usunięto z placu, któremu przywrócono ...
Pomnik Stanisława Moniuszki na pl. Karola Miarki odsłonięto 8 czerwca 1930. Autorami projektu byli Wincenty i Stefan Chorembalscy; pomnik wykonał Wincenty Chorembalski ( (1890-1960) odsłonięto 8 czerwca 1930[3]. Monument powstał z inicjatywy kompozytora i dyrygenta Stefana Mariana Stoińskiego (1891-1945) – prezesa Związku Śląskich Kół Śpiewaczych. Ufundowali go członkowie śląskich kół śpiewaczych. We wrześniu 1939 po zajęciu Górnego Śląska przez Niemcy pomnik usunięto z placu, któremu przywrócono pierwszą nazwę: Gebharda Blüchera. II wojnę przeżyli inicjator budowy pomnika Stoiński i rzeźbiarz Chorembalski. Zmarły w grudniu 1945 Stoiński nie doczekał decyzji o odbudowie - zapadła w 1955. Powołany Społeczny Komitet Odbudowy uzyskał poparcie Wojewódzkiej Rady Kultury. Śpiewacy znów zebrali 17.000 zł, a replikę postaci wykonał Chorembalski. Ponownie uroczyście odsłonięto pomnik 20 września 1959. Statuę odlały Gliwickie Zakłady Urządzeń Technicznych.

Katowice. Pomnik Stanisława Moniuszki.
    Katowice. Plac Karola Miarki i pomnik Stanisława Moniuszki.