Jezioro Buszenko

Kleiner-Bechen-See

Powierzchnia jeziora to 27,9 ha, max długość 1,275 km, max szerokość 0,5 km, max głębokość 20 m, średnia głębokość 7,2 m. Jezioro znajduje się na północ od jeziora Trześniowskiego na terenie wędrzyńskiego poligonu wojskowego i jest w dyspozycji MON. Z jeziora Buszenko wypływa rzeka Jeziorna.

Uwaga! Jezioro Buszenko leży na terenie poligonu wojskowego. Dozwolone jest tam wędkowanie po wcześniejszym uzyskaniu przepustki od Komendanta Poligonu, w którego imieniu działa Oficer dyżurny. Wszelkich informacji ...

Uwaga! Jezioro Buszenko leży na terenie poligonu wojskowego. Dozwolone jest tam wędkowanie po wcześniejszym uzyskaniu przepustki od Komendanta Poligonu, w którego imieniu działa Oficer dyżurny. Wszelkich informacji można uzyskać pod nr tel. 957556444 i 957556455. Przepustka nie zostanie wydana bez okazania karty wędkarskiej – jeziora poligonu są także wodami publicznymi i obowiązują na nich takie same, jak na innych przepisy ogólne dotyczące amatorskiego połowu ryb. Poligon to w większości teren leśny administrowany głównie przez Nadleśnictwo Sulęcin. W związku z przepisami ustawy o lasach generalnie zabronione jest poruszanie się pojazdami mechanicznymi po drogach leśnych, a wszystkie znajdujące się na obszarze poligonu do takich należą, bowiem publiczne drogi gminne kończą się przy jego granicach.

Jezioro Buszenko na pocztówce z obiegu 1916 r., wyd.: M. Schaper, ...
    Na jeziorze Buszenko