Cmentarz wojenny nr 202 - Tarnów

Istnieje częściowo

Cmentarz wojenny nr 202 Tarnów zaprojektowany przez Heinricha Scholza w miejscu dawnego XIX-wiecznego cmentarza garnizonowego armii austriackiej, na którym w 1914 i początkach 1915 chowano poległych w walkach w okolicach Tarnowa oraz żołnierzy zmarłych w tarnowskich szpitalach i lazaretach. Podczas II wojny światowej armia niemiecka urządziła na cmentarzu stanowisko obrony przeciwlotniczej, po wojnie dokończono dzieła zniszczenia w połowie lat 60. wywożąc z jego terenu pozostałe elementy wyposażenia ...
Cmentarz wojenny nr 202 Tarnów zaprojektowany przez Heinricha Scholza w miejscu dawnego XIX-wiecznego cmentarza garnizonowego armii austriackiej, na którym w 1914 i początkach 1915 chowano poległych w walkach w okolicach Tarnowa oraz żołnierzy zmarłych w tarnowskich szpitalach i lazaretach. Podczas II wojny światowej armia niemiecka urządziła na cmentarzu stanowisko obrony przeciwlotniczej, po wojnie dokończono dzieła zniszczenia w połowie lat 60. wywożąc z jego terenu pozostałe elementy wyposażenia i plantując obszar nekropolii bez ekshumacji prochów poległych. W 2011 władze miasta rozpoczęły odtwarzanie cmentarza.

Cmentarz wojenny nr 202. Fot. Zygmunt Put