Cmentarz wojenny nr 15 - Harklowa

Cmentarz wojenny nr 15 Harklowa zaprojektowany przez Johanna Jägera ma kształt prostokąta ze skośnie ściętym zachodnim bokiem o powierzchni ogrodzonej ok. 745 m². Głównym akcentem architektonicznym obiektu jest wbudowany w tylny (wschodni) mur ogrodzenia wysoki kwadratowy postument z umieszczonym na nim na cokole z gładkich skalnych bloków kamienny krzyż maltański. Na cmentarzu w 4 pojedynczych grobach i 14 mogiłach zbiorowych spoczywa 233 żołnierzy (6 austro-węgierskich, 77 niemieckich i 150 rosyjskich) ...
Cmentarz wojenny nr 15 Harklowa zaprojektowany przez Johanna Jägera ma kształt prostokąta ze skośnie ściętym zachodnim bokiem o powierzchni ogrodzonej ok. 745 m². Głównym akcentem architektonicznym obiektu jest wbudowany w tylny (wschodni) mur ogrodzenia wysoki kwadratowy postument z umieszczonym na nim na cokole z gładkich skalnych bloków kamienny krzyż maltański. Na cmentarzu w 4 pojedynczych grobach i 14 mogiłach zbiorowych spoczywa 233 żołnierzy (6 austro-węgierskich, 77 niemieckich i 150 rosyjskich) poległych w maju 1915.

Cmentarz wojenny nr 15. Fot. Henryk Bielamowicz
    Widok zarośniętego cmentarza.