Cmentarz wojenny nr 5 - Grab

Cmentarz wojenny nr 5 Grab, zaprojektowany przez Dušana Jurkoviča, znajduje się w centrum wsi po południowej stronie drogi Ożenna-Wyszowatka. Ma kształt wydłużonego prostokąta otoczonego drewnianym płotem. Głównym akcentem architektonicznym cmentarza jest kamienny mur pomnikowy, znajdujący się przy wejściu od strony gospodarstwa, zwieńczony zachowanym oryginalnym krzyżem nakrytym daszkiem. Na cmentarzu w 27 mogiłach zbiorowych i 6 grobach pojedynczych pochowano 226 żołnierzy rosyjskich poległych ...
Cmentarz wojenny nr 5 Grab, zaprojektowany przez Dušana Jurkoviča, znajduje się w centrum wsi po południowej stronie drogi Ożenna-Wyszowatka. Ma kształt wydłużonego prostokąta otoczonego drewnianym płotem. Głównym akcentem architektonicznym cmentarza jest kamienny mur pomnikowy, znajdujący się przy wejściu od strony gospodarstwa, zwieńczony zachowanym oryginalnym krzyżem nakrytym daszkiem. Na cmentarzu w 27 mogiłach zbiorowych i 6 grobach pojedynczych pochowano 226 żołnierzy rosyjskich poległych w listopadzie i grudniu 1914.

Cmentarz wojenny nr 5 w Grabiu przed przystąpieniem do prac budowlanych ...
    Cmentarz wojenny nr 5. Fot. Henryk Bielamowicz.