Źródło (nie istnieje)

Pałac Pisarzowice

Schloss Schreibendorf

Zabytek: pałac - nr rej.: 717/J z 13.04.1982, park, nr rej.: 633/J z 3.04.1980. Obiekt w stylu klasycystycznym , dwukondygnacyjny, na planie prostokąta z 11 - osiową frontową elewacją gdzie akcent pada na 3-osiowy portyk. Cały budynek pokryty jest 4-spadowym dachem, przykrytym łupkiem oraz eternitem. W pałacu znajduje się skromny portal wejściowy, większość okien jest prostokątną w opaskach tylko okna sieni są półkoliste. Pałacowa elewacja akcentowana została lizenami w tynku. Pierwotna rezydencja ...
Zabytek: pałac - nr rej.: 717/J z 13.04.1982, park, nr rej.: 633/J z 3.04.1980. Obiekt w stylu klasycystycznym , dwukondygnacyjny, na planie prostokąta z 11 - osiową frontową elewacją gdzie akcent pada na 3-osiowy portyk. Cały budynek pokryty jest 4-spadowym dachem, przykrytym łupkiem oraz eternitem. W pałacu znajduje się skromny portal wejściowy, większość okien jest prostokątną w opaskach tylko okna sieni są półkoliste. Pałacowa elewacja akcentowana została lizenami w tynku. Pierwotna rezydencja została ufundowana na początku XVII w. i została przekształcona w pałac w XVIII w. który rozbudowano do obecnego kształtu około 1800 r. z inicjatywy rodu von Krauss. W 1840 roku posiadłość stanowiła własność H.W.M. von Crauss und Krausendorf. W 1870 r. cała wieś wraz z majątkiem należała do majora von Thielau i jego siostry. Po II wojnie światowej stał się własnością PGR, na przełomie lat 70. i 80. XX w. przeprowadzono remont budynku. Obecnie pałac przywracany jest do swojej świetności przez prywatnych właścicieli.

Pałac w Pisarzowicach.
    Pałac w Pisarzowicach. Szczelnie otoczony okazałym starodrzewem, ...