Pałac Dobropole Pyrzyckie

Schloss

połowa XIX w.
Istnieje częściowo

We wsi znajduje się piętrowy pałac z połowy XIX wieku. Jest to obiekt zbudowany na rzucie prostokąta z wysuniętym frontowym ryzalitem i wejściem ozdobionym pilastrami. Obecnie budynek jest w złym stanie technicznym. Lewe skrzydło pałacu, dobudowane pod koniec XIX wieku, jest zamieszkane. Wnętrze zostało pozbawione historycznego wyposażenia. W sąsiedztwie znajdują się zachowane zabudowania gospodarcze oraz park z drugiej połowy XIX wieku o powierzchni 11 ha. Zachował się kamienny mur ogrodzeniowy ...
We wsi znajduje się piętrowy pałac z połowy XIX wieku. Jest to obiekt zbudowany na rzucie prostokąta z wysuniętym frontowym ryzalitem i wejściem ozdobionym pilastrami. Obecnie budynek jest w złym stanie technicznym. Lewe skrzydło pałacu, dobudowane pod koniec XIX wieku, jest zamieszkane. Wnętrze zostało pozbawione historycznego wyposażenia. W sąsiedztwie znajdują się zachowane zabudowania gospodarcze oraz park z drugiej połowy XIX wieku o powierzchni 11 ha. Zachował się kamienny mur ogrodzeniowy i cenny drzewostan złożony m.in. z cisa pospolitego, kasztanowca zwyczajnego odmiany strzępolistnej oraz skrzydłorzechu kaukaskiego.
Za portalem Wikipedia

Dobropole Pyrzyckie. Gospoda, pałac i fragment miejscowości z ...