Cmentarz wojenny nr 3 - Ożenna

Cmentarz wojenny nr 3 Ożenna, zaprojektowany przez Dušana Jurkoviča, został założony przy cmentarzu parafialnym obok nieistniejącej dzisiaj cerkwi Bazylego Wielkiego. Składa się z oddzielonych od siebie niskim kamiennym murkiem kwater austriackiej i rosyjskiej. Każda z nich posiada ścianę pomnikową różniącą się kształtem krzyży kubicznych. Pochowano tutaj 423 poległych w listopadzie i grudniu 1914. W kwaterze austriackiej w 23 mogiłach zbiorowych i 16 grobach pojedynczych spoczywa 67 żołnierzy, a ...
Cmentarz wojenny nr 3 Ożenna, zaprojektowany przez Dušana Jurkoviča, został założony przy cmentarzu parafialnym obok nieistniejącej dzisiaj cerkwi Bazylego Wielkiego. Składa się z oddzielonych od siebie niskim kamiennym murkiem kwater austriackiej i rosyjskiej. Każda z nich posiada ścianę pomnikową różniącą się kształtem krzyży kubicznych. Pochowano tutaj 423 poległych w listopadzie i grudniu 1914. W kwaterze austriackiej w 23 mogiłach zbiorowych i 16 grobach pojedynczych spoczywa 67 żołnierzy, a w kwaterze rosyjskiej w 13 mogiłach i 3 grobach 356 żołnierzy.

Cmentarz wojenny nr 3 w Ożennej przed przystąpieniem do prac budowlanych ...
    Pomnik centralny kwatery rosyjskiej. Fot. Henryk Bielamowicz.